Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Големият тест драйв за конкурса „Автомобил на годината“

29 ноември 2013, 12:58 часа • 46131 прочитания

На 12 декември ще се състои церемонията по връчването на наградите в конкурса „Автомобил на годината в България“. Това ще е негово 17-то издание, организирано от Прес Авто Клуб (ПАК) България. Конкурсът традиционно се предхожда от общ тест драйв на всички номинирани за участие автомобили, на който членовете на журито  могат най-добре да направят сравнение между участниците в отделните категории.

 

Тази година категориите са три: „Лек автомобил“, „4х4“ и „Ван“. Участниците в конкурса ще бъдат оценявани по по няколко групи критерии, всеки от които има различна точкова стойтоност: дизайн (интериор и екстериор), задвижване (двигатели, трансмисии), функционалност, удобство, пътно поведение и динамичност, безопасност и цена/предлагане.

 

През вчерашния ден имах възможността да карам всички заявени за участие в конкурса автомобили, като и тази година се очертава изключително оспорвана надпревара между доста силни конкуренти.

Най-интересно винаги е било при леките автомобили. За пръв път имах удоволствието да седна зад волана на новата Mazda3. Автомобилът изглежда изключително атрактивно и няма да скрия, че именно това е визията в сегмент С, която в момента ми допада най-много. Автомобилът беше на 100-ина километра и все още в процес на разработване, но въпреки това е невероятно силен конкурент. Спортната външна визия е пренесена и в интериора, като таблото доста наподобява табло на спортен автомобил. И тук централният екран вече прилича на таблет, като всичко се регулира (освен че е сензорен) чрез въртящ се контролер, мода, наложена от BMW и iDrive. Стартовата цена на Mazda3 стартира от 30 000 лв.

 

Тази цена съвсем не е случайна. От толкова започват и цените на Peugeot 308, който е другият много силен претендент за отличието. Определено френският модел не е с толкова агресивна визия, но той залага на други качества – силно различен от конкурентите си. Особено това важи за интериора, какъвто в сегмент С няма. Френските дизайнери са решили да придадат голяма доза елитарност на може би най-важния си модел в последните 15-ина година. Това са постигнали чрез изхвърлянето на всякакви видове бутони и копчета по централната конзола. Сега там има общо 5 копчета, а всичко се контролира и следи от голям екран. Арматурното табло пък е вдигнато на нивото на очите, нещо, с което шофьорите с навици трябва да превъзмогнат, но след като го направят – ще харесат факта, че вече няма да гледат оборотомера и скоростомера през волана, а те ще са над него. Другото голямо качество на модела е стабилността му и намалената със 140 кг маса.

 

С френския шик се сблъсках и в лицето на Citroen C4 Picasso. Автомобилът наистина впечатлява в дизайнерско и технологично отношение. Макар този клас автомобили постоянно да отстъпва позиции на европейския пазар, новият C4 Picasso впечатлява и автомобилните медии, и клиентите. Последната награда той взе преди броени дни от Auto Zeitung за „Най-добър ван, произведен извън Германия“. Сред отличията са титли от Auto Motor und Sport, Auto Bild, Autorevue, Bild am Sonntag, стана и „Автомобил на годината в Ирландия“. До момента са получени над 45 000 поръчки за него, което също е доказателство за качествата му. А иначе той е толкова напред в развитието си, че може да се каже, че няма нищо с предшественика си.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ ОТ ГОЛЯМОТО КАРАНЕSkoda Octavia също ви представихме подробно през отминаващия вече месец. Автомобилът също разчита на силно изчистен екстериорен дизайн, който вдига нивото на марката едно стъпало нагоре. Излишно е да споменавам, че Skoda разчита изцяло на механика VW, факт, който силно се оценява от клиентите по света, а и у нас. Octavia впечатлява с изключителна рафинираност и невероятно многообразие от версии: имаме лифтбек (глубо казано това е седан, но с отворяща се като на хечбек пета врата) и комби; много дизелови и бензинови двигатели, които могат да се куплират и с DSG трансмисии; имаме 4х4 версии; vRS лифтбек и седан – с дизел или бензин... Палитрата е наистина всеобхватна.

 

Изключително се впечатлих от Mazda6 с 2,2-литров дизел и съвсем скоро ще представя модела надълго и широко. Същото ще направя и със страхотното BMW Серия 4, оборудвано в този конкретен случай с най-любимия ми баварски двигател: 3,0-литров шестак с две турбини и 305 к.с., които през аспусите излизат като Ода на радостта. Това е автомобил, който е сред претендентите за титлата, тъй като отново баварците са направили перфектна кола... с най-ниския център на тежестта в гамата на марката.

 

Трябва да кажа, че същото са успели да направят с бестселъра BMW X5, който подробно ще видите тук още другата седмица. Сравнението с Range Rover Sport беше сред основните теми на разговор между членовете на журито, тъй като двата автомобила са наистина впечатляващи. Не им отстъпват и по-малките представители в класа, като най-разочароващо за мен се представи Suzuki SX4 S-Cross, оборудван с 1,6 литров бензинов мотор и 7-степенно CVT. Напъването и виенето на 6000 об/мин дори ме уплаши в един момент, да не говоря, че с колегата до мен се споглеждахме с повдигнати вежди.

На 12 декември, на бляскава церемония в столичния хотел „Шератон“, в присъствието на целия автомобилен елит, представители на финансови институции и медии, ще станат известни и самите призьори.

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес