Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

GM е заплашен с глоба от над $1 млрд.

27 май 2015, 18:32 часа • 12153 прочитания

През 2014 г. стартира сервизната акция на General Motors за ремонт на дефектни контактни ключове. Тя обхваща над 30 млн. автомобила по целия свят. Сагата е на път скоро да се разреши в съда, след като Министерството на правосъдието в САЩ заведе дело срещу концерта по подозрения, че GM се е опитал да скрие информация за дефектните части в колите. Според делото висшите мениджъри са знаели за дефекта още през 2009 г., но са си замълчали и не са предприели действия за решаването му.

Резултатът от това е, че към момента има потвърдени 104 смъртни случая, предизвикани от дефектните контактния ключове.

Преди дни Министерството на правосъдието на САЩ е обвинило концерта GM в престъпна небрежност. Определената сума за това деяние е от над $1 000 000 000. Представители на концерна са се съгласили да сътрудничат на властите, което е предпоставка глобата да се намали и затова не се споменава точна цифра.

Сигурно е, че GM ще го отнесе. Сега въпросът е, дали това ще е рекордна глоба в автомобилната промишленост. „Призът“ се държи от Toyota, която плати $1,2 млрд., след като бе доказано, че компанията е игнорирала жалби на потърпевши, че техният автомобил се е ускорявал неконтролируемо. Част от тези случаи също са завършли със смърт.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес