Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германия иска да спаси изпадналата в криза автомобилна индустрия

25 септември 2024, 13:15 часа • 298 прочитания

Изправена пред нова конкуренция и край на държавните стимули, германската автомобилна индустрия изпада в безпрецедентна криза. Затова и властите в страната спешно свикаха „кръгла маса“, в която участваха още представители на водещите автомобилни производители, както и на синдикатите.

Продажбите на електромобили растат, но и проблемите става все повече

В края на тази „кризисна среща" Роберт Хабек (германският министър на икономиката) заяви, че тя е било „много полезна и поучителна", без обаче са прави конкретни съобщения за следващите стъпки. „Можем само да го обсъдим зад кулисите и след това да стигнем до резултатите и след това да ги представим“, добави той.

Германският министър успя само да отбележи несигурността на ситуацията, в която се намира германският автомобилен сектор, и беше доста скептичен за следващите няколко месеца „за момента не виждаме никаква промяна в много краткосрочен план".

Още: Две легендарни компании от автоиндустрията фалираха

Като цяло германският автомобилен сектор и по-общо европейският е подложен на натиск в лицето на пристигането на „нови играчи, които естествено намаляват пая, който трябва да бъде споделен". От няколко седмици продажбите на електрически превозни средства се сриват и поставят в големи затруднения автомобилни гиганти като Volkswagen Group. Последният може да бъде принуден да затвори някои от фабриките си през следващите месеци, за първи път от повече от 80 години.

Всъщност, изправени пред кризисна ситуация, германските производители призовават за бърза помощ в подкрепа на индустрия, която е от решаващо значение за страната. Поради това те изразиха исканията си за получаване на помощ възможно най-скоро, като поискаха бонуси, за да стимулират продажбите на автомобили в краткосрочен план „особено в началните сегменти“. Това става, след като Германия прекрати бонусите за покупка на електрически превозни средства миналия януари, причинявайки сериозен спад в продажбите в сектора.

От своя страна Volkswagen Group, чрез изпълнителния си директор Оливър Блуме, призовава да се обмислят данъчни стимули „за превозни средства, използвани за бизнес цели“ и „регистрации на нови електрически превозни средства“, като същевременно иска поглед върху цената на електроенергията, „която играе значителна роля при зареждането на превозни средства.

Още: Volkswagen ще съкрати 20% от служителите си, за да увеличи рентабилността

На свой ред, Ола Калениус, главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz Group, поиска регулиране на стандартните за вредни емисии в Европа. Новите правила трябва да влязат в сила догодина, но автомобилните производители се опасяват, че няма да успеят да ги покрият и ще трябва да платят огромни глоби.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес