Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

General Motors готви масирано завръщане в Европа

17 декември 2017, 11:15 часа • 5357 прочитания

Американският концерн General Motors подготвя мащабно завръщане на европейските пазари. Това разкри в интервю за Automotive News президентът на производителя Мери Бара, която обаче не даде конкретни срокове, както и не уточни на какви модели ще се разчита.

През последните години GM на практика се отказа от бизнеса си на Стария континент. Първоначално концернът закри производствените си мощности в Русия, като причината за това бяха изострените отношения между тази държава и САЩ. През пролетта на 2017 г. американците продадоха на алианса PSA компаниите Opel и Vauxhall. Сега концернът продава в Европа само марката Cadillac, както и спортните модели Chevrolet Corvette и Chevrolet Camaro.

Експерти са на мнение, че GM ще възобнови продажите на достъпните като цена модели на Chevrolet. Тяхното серийно производство се осъществява в заводите на концерна в Южна Корея. По-голяма част от тях се предлагат и от Opel, но под друго име.

Изготвянето на новия стратегически план на американците ще отнеме няколко години. Според Мери Бара, основното в него ще бъде залагането на най-новите технологии, което означава, че най-важната роля в него ще играе електрическият Chevrolet Bolt.

В момента този модел се предлага в Европа като Opel Ampera-e, но се произвежда в Щатите. Съвсем наскоро обаче американците вдигнаха цената на електромобила и рязко намалиха доставките му на Стария континент. Това подсказва, че явно именно Bolt ще бъде първата крачка към завръщането на GM в Европа.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес