Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция плаща 4000 евро за преминаване от кола на велосипед

24 август 2022, 16:44 часа • 4932 прочитания

Френските власти решиха да насърчат финансово гражданите да се откажат от автомобила в полза на екологично чист велосипед. Тези, които се откажат от замърсяващия личен транспорт, имат право на обезщетение от 4000 евро. По този начин правителството се надява да настигне други страни, където велосипедите са значително по-популярни и да повиши общото екосъзнание на населението.

Гражданите, живеещи в семейства с ниски доходи, могат да продадат колите си и да получат пълно плащане от 4000 евро от държавата. То може да се използва за закупуване на конвенционален или електрически велосипед. Хората с по-високи доходи (средно ниво) имат право на по-малко щедра субсидия, твърди The Times.

Според плана на правителството на френския президент Еманюел Макрон, столицата Париж ще стане напълно подходяща за придвижване изключително с велосипед. За целта 250 милиона евро ще бъдат инвестирани в адаптирането на града за двуколесен транспорт. В следващите пет години в столицата трябва да бъдат положени 130 километра велоалеи.

Франция възнамерява да настигне други европейски страни - Германия, Холандия и Дания, които я изпревариха в разпространението на велосипедите. Велосипедистите вече съставляват едва 3% от населението на Франция, като дялът им ще нарасне до 9%, ако предприетите мерки имат ефект. За сравнение, в Холандия 27% от гражданите карат велосипеди.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес