Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford затваря заводи и съкращава 12 000 служители в Европа

27 юни 2019, 16:45 часа • 5728 прочитания

Американският автомобилен гигант Ford ще съкрати 12 000 работни места в Европа до края на следващата година, за да се опита да върне бизнеса си на печалба.

Действията на компанията са част от вълната на намаляване на разходите в автомобилната индустрия, изправена пред застой и огромни инвестиции за производство на автомобили с ниски емисии, предава Reuters.

Предизвикателството да инвестират в електрически, хибридни и автономни превозни средства, докато се налага да ремонтират двигатели с вътрешно горене, за да отговорят на новите правила за чистия въздух, принуди европейските производители на автомобили да намалят фиксираните разходи и да рационализират списъка на моделите си.

Бизнесът на Ford в Европа губи пари от години, а натискът да се преструктурира се засили, след като главният съперник General Motors увеличи печалбите си, продавайки европейските си марки Opel и Vauxhall на френската Peugeot.

Ford ще затвори 3 завода в Русия, по една фабрика във Франция и Уелс, и ще намали смените в заводите във Валенсия, Испания и Саарлуис, Германия.

След като продаде завода за двигатели Kechnec в Словакия на Magna, производствената дейност на Ford ще бъде намалена до 18 съоръжения до края на 2020 г. от 24 днес.

"До голяма степен сме приключили консултациите със социалните партньори по отношение на дейностите по преструктуриране", заяви пред Reuters Стюарт Роули, президент на Ford of Europe.

Около 12 000 работни места ще бъдат засегнати в изцяло притежаваните от Ford съоръжения и консолидирани съвместни предприятия в Европа до края на 2020 г., главно чрез доброволни програми за разделяне.

Около 2000 от тях са на фиксирани щатни бройки, които са включени сред 7000 щатни бройки, които Ford намалява в световен мащаб. Останалите са работници на почасови договори или работници на агенции.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес