Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford заменя три модела в Европа с един

10 септември 2020, 17:31 часа • 7186 прочитания

Американският производител Ford подготвя нова промяна в моделната си гама за Европа, която ще стане факт през 2022 година. Тогава на пазара трябва да се появи версия със 7 места на кросоувъра Kuga, който на някои пазари е известен под името Escapе. Той ще заеме мястото на три модела, предлагани през последните години на Стария континент.

Кросоувърът ще получи не само по-голямо разстояние между двете оси, но променена линия на покрива, която за разлика от стандартната версия с 5 места ще бъде традиционна за кросоувър. Въпреки допълнителния ред седалки салонът на модела няма да бъде променян кардинално, същото се отнася и за силовите агрегати на кросоувъра, които ще бъдат взети от позната вече Kuga.

Вариантът със 7 места ще заеме място на всъдехода Edge, който не успя да се наложи на пазарите в Европа. От гамата на марката отпадат още минивановете S-Max и Galaxy, за които вече е ясно, че няма да получат наследници. Версията на Kuga с допълнителен ред седалки ще се произвежда в завода във Валенсия, където освен двата минивана се сглобява и моделът Mondeo.

Във Ford са убедени, че новият вариант на Kuga ще помогне на марката да засили позициите си на европейските пазари. В момента хибридната версия на кросоувъра е най-популярният модел в този сегмент на континента. За модела са достъпни 3 варианта на хибридно задвижване - Plug-In Hybrid, EcoBlue Hybrid (мек дизелов хибрид) и Hybrid (пълен хибрид).

Ford Kuga EcoBlue Hybrid вече се предлага с 2,0-литров турбодизелов двигател с мощност от 150 к.с., работещ като мек хибрид с 48-волтова бордова система. Агрегатът с вътрешно горене EcoBlue Hybrid работи заедно с интегриран стартер-генератор, способен да съхранява електрическа енергия по време на спиране и зарежда 48-волтова литиево-йонна батерия с въздушно охлаждане.

Версията Ford Kuga Hybrid използва самозареждащ се изцяло хибриден силов агрегат, който позволява напълно електрическо задвижване и съчетава 2,5-литров бензинов двигател с цикъл на Аткинсън, електрически мотор, генератор, малка литиево-йонна батерия и автоматична трансмисия с разпределяне на мощността, разработена от Ford. Kuga Hybrid ще бъде налична в края на 2020 г. със задвижване на предните колела или със система 4х4.

Най-модерната версия Ford Kuga Plug-In Hybrid съчетава 2,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател с цикъл на Аткинсън, електрически мотор и генератор и литиево-йонна батерия с капацитет 14,4 кВтч, които заедно генерират сумарна мощност от 225 к.с. Новият кросоувър предлага изцяло електрически пробег от над 50 км с очакван разход на гориво от 1,2 л/100 км и емисии на CO2 от 29 г/км.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес