Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford влезе в главите на автомобилните пилоти

12 декември 2017, 09:45 часа • 1630 прочитания

По време на състезание мозъкът на професионален автомобилен състезател преминава в режим на пределна концентрация, като с 40% по-ефективно игнорира отвличащите го от пътя факторите. Възможно ли е подобно нещо да бъде постигнато от обикновените шофьори?

Според анализ на инженери от компанията Ford и на учени от Кралския колеж в Лондон – това е напълно постижимо. Те са използвали енцефалограма, изследваща реакциите на мозъка на петима шофьори, които се състезават на специален тренировъчен симулатор, използван от автомобилни пилоти при подготовката им.

В експеримента участват 5-кратният световен рали-шампион Себастиан Ожие и 3-кратният победител в световния шампионат за туристически автомобили Анди Приол. Заедно с тях в симулатора влизат и трима обикновени шофьори. Оказва се, че в подобни условия мозъкът на пилотите с 40% по-ефективно се справя с отвличащите вниманието на пътя фактори.

По време на състезание мозъкът на професионалния състезател преминава в режим на обикновен шофьор. Той обаче може да бъде специално подготвен, като се използва цял комплекс умствени упражнения. Те включват дишане, медитация и технология за визуализация, която използва ключови думи за описание на предстоящата задача. Всичко това помага на пилотите да подобрят вниманието си с 50%.

Когато ситуацията на пътя се усложни и натоварването се увеличи, е нужно изпадането в състояние, подобно на транс. Така пилотът се съсредоточава върху най-важното, като отхвърля всичко излишно. Състезателите могат да правят това както на пистата или в ралито, така и на обикновен път. Това умение не е вродено, а се тренира.

Подобно състояние може да помогне се само на автомобилистите, но и на други хора при изпълнение на важни задачи. То може да е полезно при изява пред публика или на интервю за работа, когато психологическото натоварване е огромно.

Проведеният експеримент ще помогне на учените за разработка на специален състезателен шлем, които ще прави енцефалограма на пилотите по време на състезание. Така ще може да се следи състоянието им в реално време и най-вече ще се разбере как те успяват да вземат решения, благодарение на които да достигат върховете в автомобилния спорт.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес