Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford ще участва в рали „Дакар” с пикап

15 юни 2023, 15:14 часа • 1195 прочитания

Американският производител Ford ще участва за първи път в рали „Дакар“ със заводски отбор. Той ще разчита на пикап Ranger от предишното поколение на модела, който догодина ще застане на старта на легендарната надпревара. През 2025 г. Ford ще построи прототип от ново поколение, като и за двете машини ще се разчита на подкрепата на партньорите M-Sport и южноафриканският отбор Neil Woolridge Motorsport.

Целите за 2024 г. са достигане до финала и натрупване на опит, който ще позволи на тима да претендира за победа през следващия сезон. Ford Performance ще си партнира с M-Sport и Neil Woolridge Motorsport (NWM) - южноафрикански отбор с опит в рали-рейдовете с коли на марката. В случая NWM ще поеме инженеринга, а M-Sport ще се погрижи за логистиката и организацията.



Заводският екип ще разчита на прототипа Ford Ranger T1+, тоест ще попадне в същия клас като GR DKR на Toyota. Пикапът за „Дакар“ е построен от NWM на базата на глобалната версия на предишното поколение Ranger и е оборудван с V6 3.5 EcoBoost турбо двигател.

Тъй като става въпро за клас „прототипи“, може да се предположи, че колата няма да има много общо със серийния вариант. Тестовете ще продължат през цялата година, като Ford Ranger T1+ ще участва в рали „Baja España Aragón” през юли и в „Rally du Maroc “през октомври.



Ford е вече показа, че може да конструира превозни средства за всякакъв терен. Доказателство за това а Bronco DR. Офроуд превозно средство за пустинни състезания е създадено в сътрудничество с екипа на Multimatic.

Той е оборудвано с клетка за безопасност, DSSV амплитудно зависими амортисьори и оребрени охлаждащи канали, както и алуминиеви долни рамена на окачването. Двигателят е 5,0-литров V8 от семейството Coyote, настроен да доставя повече от 400 конски сили и комбиниран с десетстепенен автоматик.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес