Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford се отказва от още един модел в Европа

11 февруари 2019, 09:57 часа • 2454 прочитания

Ръстът на продажби на кросоувъри и всъдеходи продължава, но въпреки това някои производители търсят начини за съкращаване на моделната си гама и са принудени да се откажат именно от такива модели. Пример за това е американският концерн Ford, който предприе курс за съкращаване на разходите, като това ще засегне най-вече пазара в Европа.

В Щатите компанията се отказа напълно от новите поколения на Focus и Fiesta, оставяйки в гамата си единствено Focus Active. В Европа "под ножа" вече мина миниванът C-Max, а догодина ще бъде спряно производството и на кросоувъра EcoSport, който се сглобява в завода на марката в Румъния.

Тяхната съдба ще последва и кросоувърът със средни размери Edge, който ще бъде заменен от версия на по-малкия Kuga със 7 места. Причината е продажбите на модела - през 2018 г. именно Kuga се превърна в бестселър на Ford в Европа със 154 000 бройки. При EcoSport резултатът е 112 000, докато при Edge е едва 9527. Това е спад с 41% в сравнение с 2017 г. и се оказва решаващо за бъдещето на модела.

Като цяло, през 2019 г. Ford готви ново поколение на Kuga, в което ще има и версия със 7 места. Предвижда се и последно обновяване на EcoSport, който по-късно ще бъде заменен от нов кросоувър на базата на Fiesta. Той също ще се прави в Румъния. 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес