Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford се обяви за „най-американския“ автомобилен производител

11 април 2023, 08:36 часа • 1503 прочитания

Ford твърди, че е „най-американската от всички автомобилни компании", тъй като през миналата година е произвел над 1,8 милиона превозни средства в САЩ. А това е със 130 000 повече от втората компания в тази класация, чието име обаче Ford така и не споменава.

Близо 80% от автомобилите Ford, продадени в САЩ, са произведени в родината на марката. Компанията е и водещият износител на автомобили в Америка. Миналата година автомобилният производител е изнесъл 260 000 автомобила, произведени в САЩ, включително Mustang, Explorer и F-150. Това е с 65 000 повече от най-близкия конкурент. Ford твърди, че една на всеки седем коли, произведени в САЩ, се изнася зад граница.



Като се има предвид, че Ford произвежда най-много коли в САЩ, не е изненадващо да научим, че компанията наема и най-много почасови работници. В момента те са около 57 000, въпреки че Ford и неговите партньори имат за цел да създадат повече от 18 000 нови работни места в производството през следващите три години.

От компанията допълват, че 6000 души ще бъдат назначени в автомобилния завод Blue Oval City в Западен Тенеси, където Ford ще работи с партньора си SK On за производството на второ поколение F-150 Lightning, както и на батерии за електромобили. Допълнителни 5000 работни места ще бъдат създадени в BlueOval SK Battery Park в Глендейл (Кентъки) и 2500 работни места ще бъдат създадени в BlueOval Battery Park в Маршал (Мичиган).

Въпреки че много от новите работни места са съсредоточени в производството на батерии, Ford ще добави трета смяна към своя завод за сглобяване в Канзас Сити, което трябва да доведе до откриване 1100 нови работни места. Там се произвеждат моделите Transit и E-Transit.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес