Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford превръща новия Focus във всъдеходен модел

01 май 2018, 09:56 часа • 16223 прочитания

Новото поколение на Ford Focus бе представено преди по-малко от месец, а сега американският производител показа и една от неговите специални модификации – всъдеходния хечбек Active. Именно това ще бъде и един от двата леки автомобила, които Ford ще предлага на пазара в САЩ. Идеята на компанията е той да изпълнява съвсем различна роля и да се превърне в основен конкурент на Subaru Crosstrek, което в Европа известно като XV.

Самият Ford Focus Active е получил допълнителни конструктивни елементи от представителите на SUV-сегмента. Това са по-голям с 30 мм пътен просвет, усилена конструкция и пластмасови елементи, предзпазваща каросерията. Засега обаче от компанията не разкриват дали версията Active ще се предлага със система за задвижване на четирите колела.

Ясно е обаче, че за тази модификация ще бъде оборудвана с нов 1,5-литров турбомотор EcoBoost с 3 цилиндъра в два варианта на мощност – 148 и 180 к.с. Любопитното е, че Focus Active няма да се произвежда в Щатите или в съседните Мексико и Канада, а в Китай, откъдето ще се вкарва на пазарите зад океана.

Продажите на Ford Focus Active в Щатите стартират в средата на 2019 г., докато в Европа моделът ще се появи през 2020 г. Заедно с него излиза и още една версия на модела – Focus ST, чиято световна премиера ще се състои през септемри.

Според изданието Autocar, новият Focus ST ще получи мотора на по-предишното поколение на Focus RS. Това означава, че хечбекът ще бъде оборудван с 2,3-литровия EcoBoost, развиващ 250 к.с. При стария RS двигателят се комбинираше с 6-степенна механична скоростна кутия.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес