Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford обяви раздялата с легендата Fiesta (ВИДЕО)

26 октомври 2022, 16:19 часа • 1343 прочитания

Американският производител Ford потвърди официално това, за което се говореше от известно време насам – един от най-успешните модели в историята на марката ще бъде спрян от производство през лятото на 2023 г. Става въпрос за Fiesta, който се задържа на конвейера 47 години.

Мястото на Fiesta в гамата на Ford ще заеме изцяло електрическа версия на Puma, която ще се сглобява в завода на марката в Румъния. Компанията дори пусна видео, в което се сбогува с популярния си модел. В момента неговото девето поколение на произвежда в Кьолн (Германия), като до юни догодина на конвейера ще се задържи версията с 5 врати.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/MDGfwYM_wgM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Спирането Fiesta ще отбележи и края на производството на двигатели в германското предприятие на Ford. Той ще се превърне в завод за производство на електромобили, който ще играе основна роля в стратегията на американската марка в Европа. Целта през компанията е там да се произвеждат по 200 000 коли на ток годишно.

Първата Fiesta излезе пазара през 1976 г. и от тогава от модела са продадени над 18 милиона бройки. Той е произвеждан в най-малко 13 различни държави, включително Великобритания, Испания, Мексико, Аржентина, Бразилия, Южна Африка и др. С пенсионирането си той се присъединява към друг популярен модел на Ford – Mondeo, който беше спрян по-рано тази година.

 

От гамата на Ford ще отпадна също минивановете S-Max и Galaxy, чието производство предстои да бъде спряно през пролетта на 2023 г. Вторият от тях се задържа на конвейера повече от 25 години, но интересът към автомобилите от този клас постепенно спада.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес