Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Fisker показа VLF Force 1 в Детройт

13 януари 2016, 13:55 часа • 8546 прочитания

Karma вече не е на масата, но Хенрик Фискер се надява да спечели заведеното дело срещу Aston Martin за $100 млн. Новият модел използва за база Dodge Viper.

Три са нещата, които изглеждат интересни около новия модел. Първото касае името. VL идва от името на компанията (VLF Automotive), основана от Боб Луц (Bob Lutz), бившият шеф на GM, и Гилбърт Вилареал (Gilbert Villarreal), от Boeing. F естествено идва от Fisker.

 

Второто е, че новият модел вече използва за платформа Dodge Viper. За разлика от Viper, Force 1 е „облепен“ с карбоново купе, докато 8,4-литровият V10 двигател отдолу е раздут до 745 к.с. и 928 Нм.

 

Третото, както може сами да се уверите, автомобилът не прилича въобще на Aston Martin, освен дългият капак на двигателя и късите задни надвеси, които следват формулата на класическите спортни купета.

 

Благодарение на теглото от 1538 кг и високата мощност, Force 1 взима спринта 0-96 км/ч за 3,0 секунди, а ускорението спира на 350 км/ч. VLF Automotive не казва, дали тези данни са тествани, или се предполага, че са постижими, но съдейки по времето от 10,97 секунди за изминаване на четвърт миля (220 км/ч), явно моделът наистина е бил тестван в реални условия.

Драматичното купе ще бъде произведено в серия от 50 екземпляра, като цената на всеки един ще е $268 500.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес