Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Fiat завърши сделката за Chrysler

21 януари 2014, 20:30 часа • 46107 прочитания

Италианският автомобилен концерн Fiat съобщи, че е завършил придобиването на американската автомобилна компания Chrysler за 4,35 милиарда долара (3,21 милиарда евро), предаде БГНЕС.

До финализирането на сделката се стигна след 5-годишен процес на стойност няколко милиарда, много сложни схеми за покупко-продажба, намеси на правителства и синдикати.

"Chrysler Group вече е изцяло притежаван филиал на Fiat", съобщи компанията в комюнике. Сделката включваше закупуването на оставащия дял от 41,46% в Chrysler, който Fiat не притежаваше, от фонда Veba, контролиран от Американския съюз на автомобилните производители.

Fiat и Chrysler, взети заедно, създават седмата най-голяма автомобилна компания в света. Името на слетите компании и изборът на място за централата им ще бъдат оповестени на среща на Борда на директорите на 29 януари.

Серджо Маркионе, който е генерален директор на Fiat и на Chrysler, заяви този месец, че обмисля излизане на борсата в Хонконг или Ню Йорк и ще се съсредоточи върху елитния автомобилен пазар.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес