Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето го най-луксозното Volvo

18 април 2023, 17:59 часа • 2602 прочитания

Премиерата на електрическия флагман Volvo EX90 се състоя през ноември 2022 г. Сега кросоувърът получава луксозна версия, в която специално внимание се отделя на пътниците на втория ред седалки. Според компанията това е идеалният автомобил за тези, които предпочитат да се отпуснат на задната седалка, вместо да управляват колата сами.

На външен вид топ-версията на електрическия SUV може да бъде разпозната по двуцветната си боя и специалните 22-цолови ковани джанти. Основните промени обаче са в кабината. Третият ред е напълно премахнат, а вторият ред диван е заменен с два удобни фотьойла с меки възглавници. Между столовете е монтиран хладилник, който може да побере голяма бутилка от всичко.



Креслата са оборудвани с функция за отопление и масаж, а климатичният контрол е придобил система за ароматерапия. Седалките са тапицирани или с вълна, или с рециклиран плат Nordico.

В същото време Volvo EX90 Excellence не е просто комфортен автомобил, той е високотехнологичен компютър на колела. Подобно на смартфон или лаптоп, EX90 Excellence се подобрява с течение на времето с редовни актуализации на софтуера по въздуха. Системата от външни сензори, камери и лидари го прави по-безопасен, а мощните процесори по-умни.





На централната конзола има огромен вертикален екран на медийната система с диагонал 14,5 инча. Аудиосистемата Bowers & Wilkins High Fidelity с поддръжка на Dolby Atmos технология за съраунд звук може да излъчва любимата ви музика.

Топ-версията на Volvo EX90 е оборудвана с двумоторна задвижваща система Twin Motor Performance с обща мощност от 517 к.с. (910 Нм). Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 4,9 секунди, а пробегът с едно зареждане достига 650 км благодарение на батерията с капацитет 111 кВт/ч. Стандартно максималната скорост е ограничена до 180 км/ч.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес