Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Elemental RP-1 e най-лекият спортен автомобил в света

23 юни 2014, 21:05 часа • 47887 прочитания

Британската компания Elemental Cars представи първия си модел – пистовия RP-1, който обаче може да се движи и по обществената пътна мрежа. Според британската компания, автомобилът е разработен от екип инженери, които „в течение на много десетилетия са работили във Формула 1 и над различни суперспортни автомобили“. Публичният дебют на модела, който от компанията наричат „най-лекия спортен автомобил в света“, ще се състои този уикенд на Фестивала на скоростта в Гудууд.

 

Една от основните задачи при разработването на RP-1, е била бързото му трансформиране от сериен в пистов автомобил, което се случва „само с комплект гаечни ключове и шестограми“. Автомобилът е дълъг 3740 мм, широк е 1775 мм, е междуосието му е 2525 мм. Теглото на базовия вариант е само 450 кг.

 

Новата пистова играча може да се поръча с един от два „фордовски“ двигателя. Базовият разчита на 3-цилиндровия, 1,0-литров EcoBoost, а най-мощният – на 2,0-литров с 280 к.с. Третият избор е 999-кубиков двигател от мотоциклет Honda Fireblade. Трансмисията за всеки един от тези мотори е една единствена – 6-степенна секвенциална с възможност за смяна на предавките чрез планки зад волана.

 

Монококът е изработен от карбон, разработката на който частично е финансирана от британското правителство. Задната част е модулната, която позволява настройка на конструкцията за различни варианти на окачване, двигател и трансмисия.

 

Очаква се серийното производство да започне през 2015 г. Цената му ще е минимям 50 000 паунда, което е около $84 000. На пазара Elemental RP-1 ще се изправи срещу много сериозна конкуренция в лицето на Radical, VUHL 05, Ariel Atom. KTM X-Bow и Zenos E-10.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес