Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електромобилите предизвикаха спор между ЕС и САЩ

10 декември 2021, 17:29 часа • 5266 прочитания

Инициативата на американския президент Джо Бадън за повишаване на закупуването на електромобили в страната е на път да предизвика сериозен спор между САЩ и ЕС. Предложението на Белия дом е сегашният екобонус да бъде увеличен от 7500 на 12 000 долара, но да важи единствено за автомобили, произведени в Щатите и то от компании, чиито работници са членове на синдикатите.

Редица държави и организации по света, в това число и ЕС, смятат подобва политика за „дискриминационна“. От Европейската комисия са изпратили писмо, в което се настоява да се елиминират „всички елементи" на мярката, тъй ще се отразят негативно на внасяните в САЩ автомобили.

„Данъчните облекчения са много важни, за да се засили търсенето на електромобили. Много членове на ЕС правят подобни инициативи. Но вярваме също, че тези бонуси трябва да са справедливи и да се избегне дискриминацията на автомобилните производители", коментира вицепрезидентът на Европейската комисия и отговорник за търговията на съюза Валдис Домбровскис.

Планът на Байдън е несъвместим с правилата на Световната търговска организация (СТО), а освен това подлага под риск възстановяването на търговските отношение между ЕС и САЩ, които пострадаха сериозно през последните години. Изказването на Домбровскис беше подкрепено от автомобилни производители като Toyota, Honda и Volkswagen, към които се присъедини и Tesla, където винаги са били против подобни мерки.

Не само ЕС, но и съседите на САЩ – Канада и Маексико, категорични се противопоставят на идеята на Байдън. Те също са наясно, че ако мярката бъде приета, това ще доведе до намаляване на продажбите на превозни средства, които се произвеждат в тези две държави и се изнасят за САЩ.

Експерти посочат, че спорът трябва бързо да бъде разрешен, защото той отслабва позициите както на САЩ, така и на ЕС и помага на китайските конкуренти, които се опитват да се наложат в сегмента на електромобилите.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес