Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електрическа летяща кола получи одобрение в САЩ (ВИДЕО)

29 юни 2023, 13:54 часа • 10782 прочитания

Летателното превозно средство Alef A с електрическо вертикално излитане и кацане (VTOL) на компанията Alef Aeronautics получи одобрение от правителството на САЩ. Това е първата машина от този род, която ще има право да лети през въздушното пространство на Щатите

Компанията-производител твърди, че тази летяща машина без крила има обсег на полет от 320 км на земята и 170 км във въздуха. Към момента обаче прототипът на това футуристично превозно средство все още е в процес на разработка и няма кадри от негов тестови полет. Ог Alef Aeronautics обаче посочват, че са тествали прототипи в пълен размер още през 2019 г. (видеото е от 2021).



Въпреки това, стартъпът започна да приема предварителни поръчки за летящата кола Model A през октомври 2022 г. и твърди, че е получил повече от 440 резервации до края на годината. Клиентите трябва да направят депозит от 150, за да бъдат в обикновената „опашка на чакащите“ или 1500 долара, за да се наредят в „приоретния“ списък.

Когато Model A стане достъпен за широката публика, той ще има начална цена от 300 000, което изглежда много. Но ако работи както е обещано, тоест може да излита навсякъде и да каца навсякъде в рамките на града, без да се нуждаете от писта, тя е напълно оправдана.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AEtY8oOoeZU" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Конструкцията на самата кола е доста интересна - горната част на каросерията има мрежеста структура, която вероятно ще осигури въздушен поток към вградените електрически двигатели за вертикално излитане и кацане. Колата не се нуждае от крила като традиционния самолет, така че няма такива, което я прави да изглежда като лек автомобил, а не като летящо превозно средство.

Производителят твърдо още, че разработва допълнителни модели, като така нареченият летящ седан Model Z, който трябва да дебютира през 2035 г. с начална цена от 35 000 долара.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес