Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Eлектрическа хиперкола счупи световен рекорд на права отсечка (ВИДЕО)

24 февруари 2023, 14:36 часа • 2296 прочитания

Компанията за хиперколи Automobili Pininfarina постави нов световен рекорд в драг-състезанията, след като нейното електрическо Battista купе стана най-бързият сериен автомобил в света на дистанцията от 1/4-миля.

В момента Battista е на световно турне, по време на което прави демонстрации за клиенти на различни писти. Това е съчетано с поставяне на различни рекорди за скорост, като последните станаха факт по време на посещението в Индия. На полигона „Натракс“ в град Индор тест-пилотът на Automobili Pininfarina - Стефано Коста, записа две върхови постижение – на 1/2- и на 1/4-миля.


Pininfarina Battista измина класическото драг-състезание на четвърт миля за 8,55 секунди, изпреварвайки Rimac Nevera, който през април 2021 г. постигна време от 8,58 секунди. Електрическата кола измина половин миля за 13,38 секунди, което също е световен рекорд.

Представители на медиите в Индия имаха възможност не само да станат свидетели на новите постижения, но и сами да пробват колата. Така паднаха и два индийски рекорда, като Хормазд Сорабджи успя да вдигне 358,03 км/ч, което е най-високата скорост, записана в страната (предишното постижение беше 332 км/ч.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GWuZ5YruhF8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

На свой ред, Ренука Кирпалани достигна 357,10 км/ч, поставяйки рекорд за максимална скорост за индийско момиче зад волана. И двете постижения са потвърдени от Федерацията на клубовете по моторни спортове на Индия (FMSCI), която е част от Международната автомобилна федерация (FIA).

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес