Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК предупреди САЩ - ако наложите мита върху европейски коли, губите милиарди

02 юли 2018, 08:22 часа • 6931 прочитания

Икономиката на САЩ може да загуби 13-14 милиарда долара, ако бъдат въведени мита върху европейските автомобили. Оценката е на Европейската комисия и е цитирана от европейското издание на американския вестник Politico, което се позовава на писмо, изпратено от Брюксел в Белия дом.

Вестникът отбелязва, че разглежданото от администрацията на Тръмп вносно мито от 25% върху автомобилите и резервните части от европейски производители "ще нанесе удар преди всичко и главно върху икономиката на САЩ".

В документа се отбелязва, че сега на територията на САЩ европейските компании произвеждат 2,9 милиона автомобили или около 26% от производството на автомобили в САЩ. При това значителна част от резервните части за тях се внасят, което означава, че биха попаднали под ударите на вносните мита.

До 60% от автомобилите, произвеждани на територията на САЩ от европейските компании автомобили са за износ, включително към ЕС, с което се подобрява търговският баланс на САЩ.

От Брюксел казват и, че според първоначални оценки контрамита от ЕС ще засегнат 294 млрд. долара от американския износ, което значи 19% от износа на САЩ.

Припомняме, че от вчера (1 юли) в сила са контрамитата от страна на Канада заради решението на Доналд Тръмп да сложи мита от 25% за вноса на стомана и 10% за вноса на алуминий в САЩ. Канадските мита от 25% са върху изделия от метали, а от 10% - върху широк диапазон други стоки, сред които уиски, портокалов сок, бира.

Междувременно стана ясно, че САЩ ще въвеждат т.нар. вторични санкции против компании, правещи бизнес с Иран, след като Вашингтон напусна споразумението за иранската ядрена програма, предаде БГНЕС.

На въпрос на телевизия Fox News дали ще въвежда вторични санкции срещу компаниите, включително европейските, които работят с Иран, Тръмп отговори: "Да, разбира се. Това и правим". САЩ вече принудиха редица големи компании, сред които Airbus и Boeing, да прекратят договорите си с Иран.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес