Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две легендарни компании от автоиндустрията фалираха

31 юли 2024, 11:31 часа • 8259 прочитания

Промените в автомобилната индустрия поставят в тежко положение не само производителите на автомобили, но и тези на оборудване. Две легендарни компании обявиха фалит в рамките на няколко дни, след като не успяха да се справят с новите предизвикателства.

Защо не трябва да слагате лети джанти на колата си през зимата

Германската BBS, известна с емблематичните си джанти, което и доставчик на тези детайли за Формула 1, отново е изправена пред финансови затруднения. Компанията обяви фалит, след като се оказа, че не е в състояние да изплати заплатите на част от своите 270 служители в Германия.

Снимка: BBS

Това е петият път от 2007 г. насам, когато BBS обявява фалит от 2007 г. Финансовите проблеми на компанията продължават от няколко години, въпреки известните й партньорства с автомобилни производители и статута й на изключителен доставчик на колела за Формула 1.

Още: Нараства броят на фирмите, обявили несъстоятелност

BBS вече е под външно управление, което може да доведе до преструктуриране или евентуална продажба на компанията. Въпреки финансовите проблеми, марката остава емблематична и уважавана в света на автомобилните аксесоари и мнозина се надяват на нейното възстановяване.

В същото време и Recaro Automotive - един от най-старите производители на автомобилни седалки в света, подаде молба за фалит в германски съд. През последните десет години Recaro смени собственика си, което доведе до финансов колапс.

Снимка: Recaro

Историята на Recaro започва през 1906 г., когато в Щутгарт е основана компанията Stuttgarter Carrosserie und Radfabrik, специализирана в производството на каросерии и джанти за автомобили. Когато Porsche купува частта от каросерията през 1963 г., автомобилните седалки продължават да се произвеждат под марката Recaro. Оттогава славата на компанията нараства всяка година. Тя произвежда седалки за серийни производители на автомобили, за следпродажбена настройка и дори за компютърни състезателни симулатори.

Още: Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Проблемите започнаха през 2011 г., когато подразделението за автомобилни седалки на Recaro Automotive беше продадено на инвестиционната компания Johnson Controls. Оттогава нещата ставаха все по-зле и по-зле всеки ден. Служителите дори трябваше да се откажат от заплатите си, за да допринесат за „икономическата стабилизация“ на компанията

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес