Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два кросоувъра на Volvo минават на ток

09 юли 2018, 08:54 часа • 2538 прочитания

Шведският производител Volvo планира да пусне изцяло електрическа версия на компактния си кросоувър XC40, както и на следващата тенерация на големия си SUV- модел - XC90. Скандинавската компания вече обяви, че се отказва от разработката на дизелови двигатели и постепенно електрифицира цялата си гама.

Пред журналисти президентът на Volvo – Хакан Самуелсон, заяви, че компанията му ще залага на всякакъв тип автомобили, тоесто няма да има приоритет върху някой от класовете. Идеята е до 2025 г. половината от гамата модели трябва да се състои от електромобили.

Първият от тях ще е компактният XC40 (на снимката), чиято световна премиера е насрочена за 2019 година. Около две години след това батерия и електрическия мотор ще получи и флагманът XC90. При него обаче версията на ток ще се появи едва след смяната на поколенията на модела.

Всички електрически автомобили на Volvo ще бъдат по същество същите коли, които компанията произвежда в момента, тоест няма да се разработват напълно нови модели на ток. Това също така позволява реализирането на платформата SPA, създадена именно заради използването на бъдещи електрически технологии.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес