Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали Ferrari вече не се упражнява на тема LMP1?

06 януари 2014, 14:23 часа • 61954 прочитания

Мина около половин година, след като Ferrari за пръв път намекна, че новият 1,6-литров турбо двигател за F1 би могъл да задвижва и LMP1 прототип. След първия такъв намек темата бе доразвита, като съвсем ясно бе отворена вратата към завръщане в „24 часа на Льо Ман“. И ето че сега идват тези две снимки на мистериозен прототип, въртящ обиколки на „Муджело“, потвърждаващ, че италианците са наумили нещо. Вярно, подобен дизайн е непригоден за LMP1 в момента, но това би могло да е първата стъпка от тестовете за нещо подобно.

 

Фотосите идват от AutoSprint и разкриват състезателен болид с централно разположен двигател. Самият болид е на тема LaFerrari, но със сериозни аеродинамични модификации, най-открояващата се от които е огромният заден спойлер. Няма никакво съмнение, че подобен болид не е подходящ за състезания за издръжливост като „24 часа на Льо Ман“. Но също така няма съмнение, че този болид е някакъв вид подвижна лаборатория, която е в начален етап на развитие и подготовка.

Нищо повече не може да се каже към момента. Най-добрият случай е, че това наистина е първоначалният етап от подготовката на Ferrari за завръщане в Льо Ман (някои дори смятат, че това може да стане през 2016 г., което би било чудесно).

Последният опит на Ferrari в „часовете“ бе през 1973 г., когато три заводски 312 РВ въртяха обиколки на „Ла Сарт“.

Междувременно се разбра, че Скудерията ще представи болида си за Формула 1 на 23, 24 или 25 януари, няколко дни преди първите зимни тестове на „Херес“.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес