Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Dacia все повече ще залага на рециклирана пластмаса

08 март 2023, 14:17 часа • 1370 прочитания

Устойчивостта е много важен въпрос за всички компании по света, включително производителите на автомобили, които ежедневно се стремят да представят продукти, произведени от материали с намалено въздействие върху околната среда.

Сред тях е и Dacia, която през последните години започна истинска революция в своята верига за доставки, започвайки от фабриката в Танжер до разработването на нов иновативен материал, наречен Sparkle.

Благодарение на новата програма на румънския производител заводът в Танжер вече е на 100% без въглероден диоксид. Това е постигнато с важни инвестиции, чиято цел е генериране на електроенергия по устойчив начин, както рециклиране на преработената вода.

Тези нововъведения постепенно се отразиха и в продуктите на компанията, които от своя страна станаха по-леки с течение на времето спрямо тези на конкурентите. Новата Dacia Jogger, например, тежи с 200 кг по-малко, като това оказва влияние и върху намаляване на общите емисии на CO2.

Сега компанията продължава усилията си в тази посока, като резултат от тях е концептуалният модел Dacia Manifesto, при който се използва иновативния нов материал Sparkle. Това е пластмаса от ново поколение, съставена от 20% отпадъчен материал, която официално ще стане стандартна за моделите на марката, като се започне от следващото поколение на Duster.

Защо обаче рециклирането е толкова важно? За да се разберете това, трябва да се погледнат числата. Един тон по-малко произведена пластмаса всъщност спестява използването на около 830 кг петрол и последващите емисии на един тон CO2.

Следователно целта на Dacia за следващите години ще бъде да увеличи процента на рециклирана пластмаса в своите автомобили, както по отношение на интериора, така и на екстериора.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес