Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Човешка глупост превърна Tesla Model 3 в подводница (ВИДЕО)

22 август 2023, 09:51 часа • 2114 прочитания

Шофьор на Tesla установи по трудния начин, че системата за автономно движение Full Self-Driving Beta (FSD) не замества човешкото внимание и опит зад волана, въпреки че нейното име може да подсказва нещо друго.

Според канала Wham Baam Teslacam в YouTube, мъж на име Райън е карал своя Tesla Model 3 по магистралата край Моно Сити (Калифорния) с активиран FSD Beta, който е трябвало да поддържа скорост от 100 км/ч. Внезапно отстрани на магистралата се появи жълт знак „Наводнено“, който сигнализира, че пътят отпред е частично или изцяло покрит с вода. По някаква причина FSD Beta не обръща внимание на предупреждението и продължава да се движи със зададената скорост.

Tesla е много близо до пускането на напълно автономни коли

По-важното обаче е, че шофьорът игнорира знака и оставя управлението FSD Beta. Миг по-късно той вече да съжалява, че не се е намесил, за да поеме контрола над превозното средство. Мъжът разказва, че колата не е намалила достатъчно, когато е пресичала водния поток. Кадрите, заснети от фабрично монтирания видеорегистратор на автомобила, потвърждават това, тъй като се вижда как Tesla-та се движи по наводнената магистрала, без да намалява скоростта.

Още: Tesla проби ограда и скочи в басейн (ВИДЕО)

Не е нужно да си гений, за да разбереш какво ще се случи след това - колата попада в аквапланинж и задните колела губят сцепление, изпращайки превозното средство към лявата страна на пътя, където то се потапя в дълбоките води.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/DL-Xvu3G_48" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

За щастие, в момента, в който Tesla Model 3 пресича насрещното платно, няма трафик и така са избегнати по-сериозни последици. Електромобилът обаче се оказва под вода и вероятно ще бъде обявен за „пълна щета“. Шофьорът не е ранен, като се закани, че ще съди градската управа на Моно Сити заради състоянието на пътя, както и Tesla заради действията на FSD в случая.

Шансовете му да спечели обаче не изглеждат сериозни, тъй като градът е направил каквото трябва – поставил е знак, а от Tesla винаги са твърдели, че шофьорите трябва да са готови да поемат превозното средство във всеки един момент, докато използват Full Self-Driving Beta. Изглежда, че собственикът на Model 3 или е разчитал твърде много на FSD Beta, или е бил любопитен да види как системата ще реагира на наводнения път; нито едно от двете не се оказва добра идея.

Изследване: Пробегът на колите на Tesla е два пъти по-малък в студа

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес