Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия не приема забраната на двигателя с вътрешно горене

13 септември 2021, 16:17 часа • 2721 прочитания

Премиерът на Чехия - Андрей Бабиш, се изказа срещу бъдещата забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на страните в ЕС. Той дори нарече привържениците на тази идея "зелени фанатици".

Според Бабиш, правителството на страната трябва да се погрижи за националните интереси, а автомобилната индустрия е един от основите. Преди това обаче, той и партията му трябва да спечелят предстоящите в началото на октомври парламентарни избори.

Към момента Европейската комисия се готви за пълна забрана на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 година, като официално посочената причина е "борба с климатичните промени". Тази мярка би трябвало да засегне 27-те страни-членки на ЕС, но преди това ще бъде обсъдена в Европейския парламент, както и в самите държави.

Решението вече предизвика доста реакция, като повечето са негативни. Например, министърът на икономиката, регионалното развитие и енергетиката на германската провинция Бавария - Хуберт Айвагнер, заяви, че строгите екологични норми ще превърнат процъфтяващия автомобилен регион във "втори Детройт".

Що се касае до Чехия, нейният премиер е категоричен, че въвеждането на мораториум за забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене е невъзможно, тъй като правителството не може да диктува на пазара това, което са измислили "зелените фанатици" в Европарламента. Нещо повече - Бабиш обеща, че темата за екологията и за забраната ще бъде основна през следващата година, когато Чехия поема председателството на ЕС.

Премиерът е готов да подпомогне инфраструктурни проекти, сред които и развиване на мрежата от зарядни станции, но е категорично против субсидиране на самото производството на електромобили, тъй като това ще нанесе удар върху националните интереси на Чехия. Автомобилната промишленост е най-важният сектор в икономиката на страната, като носи около 1/3 от вътрешния продукт. В страната годишно се произвеждат 1,4 млн автомобила и над 5000 автобуса.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес