Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещето на флагмана на Kia е под въпрос

25 април 2020, 14:02 часа • 3678 прочитания

Второ поколение на флагмана сред леките автомобили на Kia – лифтбекът Stinger, най-вероятно няма да има. Този модел трябваше да привлече по-младите купувачи, но това не стана и продажбите му се оказа доста по-слаби от очакваното, съобщават медиите в Южна Корея.

През 2019 г. популярността на Stinger е спаднала с 18%, а за първото тримесечие на 2020 г. резултатите са с още 21% по-слаби. Най-големият спад се отчита за март – 40% по-малко от същия период на 2019 г. Вината, разбира се, е най-вече на пандемията от коронавирус, но реалностите на пазара са такива, че ако даден автомобил не се продава, той бързо бива свалян от производство.

Затова и ръководството на корейския концерн подготвя обновяване на модела, което ще бъде доста сериозно. Второ поколение на Stinger обаче най-вероятно няма да има, като парите, които трябваше да бъдат похарчени за неговата разработка, ще бъдат пренасочени към други проекти.

Един от тези модели носи кодовото обозначение Kia CV, като за него се знае твърде малко. Това ще бъде електромобил, който ще изминава до 500 км с едно зареждане на батериите. От мрежата зарядни станции на концерна Hyundai-Kia, чиято мощност е 350 кВт машината ще се зарежда само за 20 минути.

Как ще изглежда електромобилът не е ясно, но се очаква той да получи дизайна на концептуалния Imagine by Kia (на втората снимка), което означава, че това ще бъде купеобразен кросоувър. В плановете на марката влиза пускане на пазара на 11 модела на ток до 2025 г., като всички те ще бъдат на нова платформа. Тя ще дебютира именно при този модел.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес