Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броят на загиналите от дефектни въздушни възглавници Takata расте

05 август 2022, 17:02 часа • 3654 прочитания

В САЩ беше отчетен е 29-ия смъртен случай,, свързан с превозно средство с дефектни въздушни възглавници Takata. Този път жертва на еърбега е шофьорът на пикап Ford Ranger от 2006 г.

Мъжът е претърпял лека катастрофа, но въздушните възглавници не сработват правилно и металните елементи от конструкцията се превръщат в осколки, които се забиват в тялото на шофьори. Инцидентът е от Флорида, като мъжът е загинал на място.

Това е 20-ият смъртоносен инцидент в Щатите и общо 29-и, причинен от въздушна възглавница, произведена от японската компания Takata. Според Асошиейтед прес, шофьорът на потенциално опасния пикап, е пренебрегнал сервизната акция, обявена през миналата година. Тя засегна близо 400 000 автомобила, включително пикапи Ranger, произведени между 2004 и 2011 г.

Кампаниите за изтегляне са доброволни, но някои собственици на автомобили ги игнорират. Повече от 15 години възглавниците Takata са монтирани на големи марки превозни средства, включително Audi, Nissan, Toyota, Ford, Mitsubishi, Subaru, BMW, Mazda, Ford и др.

Прегледите на потенциално опасни автомобили от Takata се провеждат от десет години в чужбина, като обхващат повече от 12 марки и над 50 милиона автомобила. Самата компания обяви фалит, тъй като не може да плаща обезщетение по огромния брой съдебни искове, заведени срещу нея пострадали заради некачествените детайли.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес