Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британски шофьори измислиха нова защита срещу кражби

15 август 2024, 08:52 часа • 3732 прочитания

Ситуацията с кражбите на автомобили в Лондон достигна критични нива през последните две години. Експерти обвиняват за това лошо защитените системи за безключов достъп и безключово стартиране на двигателя. Сред престъпниците най-търсени са модели на Jaguar и Land Rover. Докато полицията само вдига рамене, собствениците на автомобили се опитват сами да опазят колите си.

Porsche Taycan беше обезбразено заради кражба на фарове

DVLA - британският еквивалент на Държавната пътна инспекция, наскоро публикува статистика за кражбите на автомобили за 2023 г. Пет места в ТОП 10 заемат моделите на Jaguar Land Rover. Застрахователните компании определят прекомерни застрахователни тарифи или изобщо отказват да застраховат автомобилите на концерна.

Снимка: Tik-Tok

Заради създалата се ситуация много собственици обмислят да се разделят със своите Land Rover, а цените за тях на вторичния пазар паднаха рязко. Други се опитват сами да защитят колите си от кражба.

Още: Двама малолетни откраднаха и подкараха кола в София

На улица в Лондон беше заснет джип, вързан за дърво с дебела верига, единият край на която е прекаран през ухото за теглене на задната броня. Човек може да гледа на такава система против кражба като на жест на отчаяние. Ясно е, че една верига отдавна не пази дори велосипедите от кражба. Би било много по-ефективно да се инсталира ключалка на волана или педалите или да бъде добавен допълнителен имобилайзер към колата.

Снимка: Tik-Tok

По-правдоподобна изглежда версията, че снимките с окования Land Rover Defender са инсценирани само и единствено заради лайкове и гледания в TikTok. Но доста адекватно отразява ситуацията с кражбите в Лондон и безпомощността на собствениците. Jaguar Land Rover дори обеща £1 милион на столичната полиция, за да помогне за проследяването на престъпници и откраднати коли.

Парче фолио може да спаси колата от кражба

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес