Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британска марка се завърна успешно на пазара

03 февруари 2018, 13:30 часа • 4374 прочитания

Британският производител Lister Motor Company обяви завръщането си на пазара след 25-годишна пауза и още преди да разкрие първия си нов модел, записа сериозен успех. Спортната кола Lister се превърна в най-продаваната кола в историята на компанията, след като за нея бяха направени 22 поръчки от общо 99 бройки, които ще бъдат произведени. Това донесе на бранда 3,1 млн. паунда – по 139 500 паунда на автомобил.

Всъщност Thunder е първият модел на Lister за XX век. Компанията стана известна благодарение на създаването на спортни коли на базата на автомобили на Jaguar. Тя продължава тази традиция, като в основата на Thunder е купето F-Type, но с форсиран двигател. Мощността на 5,0-литровия V8 вече е 678 к.с., след като стандартно той развива 575 к.с. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,1 секунди и постигане на максимална скорост от 335 км/ч.

В Lister Motor Company не смятат да спират дотук и вече анонсираха следващия си модел – кросоувъра Lightning. Той ще бъде построен на базата на всъдехода Jaguar F-Pace, като също ще получи модернизиран двигател (най-вероятно същия 5,0-литров V8). Ще има и промени по аеродинамиката на кросоувъра.

Според директора на компанията Лорън Уитейкър, целта пред екипа му е да прави колкото се може по-бързи автомобили на Jaguar. Новият кросоувър на Lister ще бъде показан на автосалона в Женева през март, като той трябва да стане най-бързият модел от този клас в света и съответно да изпревари Lamborghini Urus, който ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди и развива максимална скорост от 305 км/ч.

Завърналата се на пазара марка има намерение да предложи допълнителен тунинг-пакет за всички модели на Jaguar, който ще включва както доработки по интериора и екстериора, така и повишаване на мощността. В плановете на Lister влиза и направата на суперкола в духа на новия Jaguar XK, но това ще стане на по-късен етап.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес