Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борсовата комисия на САЩ поиска наказание за Мъск

26 февруари 2019, 06:30 часа • 1637 прочитания

Финансовият регулатор на САЩ поиска съдия в Ню Йорк да накаже милиардера Илон Мъск, предаде БГНЕС по информация на BBC.

Според Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), публикация на Мъск в Twitter нарушава споразумение с властите.

Миналата година Мъск предизвика много проблеми на основаната от него компанията Tesla, след като заплаши в социалните мрежи, че ще я изтегли от борсата и ще я превърне в своя еднолична собственост. За да не бъде наказан, Мъск се съгласи на споразумение със SEC и Tesla, че няма да прави публични изявления за компанията, без да се е консултирал с останалите в управата ѝ.

Миналата седмица, обаче, предприемачът сподели в Twitter снимка от въздуха на голям паркинг с нови автомобили Тесла и написа, че през 2019 година компанията ще произведе 500 хиляди автомобила. В документи, внесени в понеделник в съда от SEC, се казва, че съобщението на Мъск е неточно и нарушава споразумението му с тях.

В документите се посочва, че 24 милиона души са разпространили съобщението. Не помогна и това, че Мъск пусна ново съобщение, в което уточни, че имал предвид, че "вероятно" Tesla ще произведе 500 000 автомобила, но все още предвижданията за тази година са да продаде 400 000.

Акциите на Тесла спаднаха с 5% веднага след като се разбра за оплакването на SEC.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес