Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW Series 4 Coupe: Добавена стойност (тест-драйв)

21 февруари 2014, 21:45 часа • 80282 прочитания

Единственият въпрос, на който търсех отговор през трите дни, в които ключовете за това BMW 435i Coupe бяха в джоба ми, бе: толкова ли е добро, колкото изглежда? Оказа се риторичен. Честно казано подходих предубеден и в този конкретен случай всички очаквания се изпълниха, че дори и отгоре. Няма да стигна до някакво откритие, ако още в самото начало напиша, че BMW Серия 4 Купе е прекрасно на пътя. Не би могло да е различно: в основата му лежи платформата на прекрасната „тройка“, но тук окачването е по-твърдо и снижено, центърът на тежестта е най-ниският в баварската гама, а теглото, макар и с малко – по-ниско.

BMW бълва модели с такава скорост, че скоро трябва да почнат да въвеждат нови буквени обозначения пред цифрите. Появата на Серия 4 бе колкото логична, толкова и изненадваща. Въобще не смятам да се задълбочавам около темата „защо“ бе въведена нова моделна линия. Ще маркирам само очевидното. Явно е, че четните цифри се превръщат в запазена територия за купетата, като към тях трябва да прибавим Х6 и Х4, както и пристигналото въче в България Серия 2, което обещава да е един от най-забавните автомобили, които ще излязат на пазара през 2014 г. (имам намерение лично да проверя това ми очакване). Друга, пазарна причина, в която можем да търсим отговора на въпроса защо бе нужно разграничаването на купето от Серия 3, вероятно може да се открие във възхода на Audi, които нарекоха купе-версиите на А4 - А5/S5.

 

Отговорът от Мюнхен дойде гръмогласно и оглушително. Не бих се притеснил да кажа – и в много по-красива форма. Динамичните пропорции на Серия 4 Купе са променени значително в сравнение със Серия 3 Купе, който наследява. Дължината на автомобила е увеличена със само 26 мм, но междуосието е нараснало с 50 мм. Снижената с 16 мм линия на покрива подчертават още по-интензивно спортно-издължения силует на купе. В комбинация с типичните за марката къси надвеси, дългия и скосен напред преден капак и изтегленото назад пътническо отделение се създава перфектният визуален баланс на силуета. Предницата е леко видеозменена спрямо Серия 3 седан, което е очаквано предвид по-спортната насоченост на купето. Характерните отвори зад предните колела не правят автомобила по-бърз, но подобряват въздушния поток около тях. Отзад стоповете са разтегнати, за да паснат на новата форма, а под тях има по една цев на изпускателната система.

 

Типичното за BMW разделяне на управлението и задвижването между предните и задните колела създава идеалните предпоставки за динамично и забавно управление. xDrive версията пък вдъхва още по-голяма увереност при взимането на завоите с висока скорост, докато в моя случай постоянно имам едно на ум и внимавам да не зацапам страничните прозорци в завоите на „Петрохан“. За това, освен безбройните 3-буквени системи за сигурност, чийто индикатори се появяват доста често в приборното табло, допринася и балансираното разпределение на тежестта между осите от 50:50, с което Серия 4 също изпъква на фона на конкурентите си. Изпъква и с факта, че автомобилът е с ниския център на тежестта актуалната гама на BMW (под 500 мм). Специалните настройки на окачването, което е снижено с 10 мм спрямо седана и втвърдено с цели 60% спрямо предходното купе, допълнени от намалената маса (с 25 кг спрямо единтични двигатели със Серия 3 Купе) и по-широките следи отпред и отзад, се получава конфигурация, която крещи в лицето ми: настъпи ме.

ВИЖТЕ BMW СЕРИЯ 4 КУПЕ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

BMW 435i Coupe e чудесен за светофарни „ластици“, но гаменските изпълнения останаха в миналото ми. За протокола обаче трябваше да видя на какво е способен в спринтовите дисциплини. Любимият ми баварски двигател (а не е лесно да избереш такъв в гамата на BMW) ще ви изведе в орбитата на 100 км/ч за 5,1 секунди. След което изва по-хубавото, тъй като почти няма двигател в гамата на BMW, който да не може да се похвали с рязък старт. Но този 3,0-литров, 6-цилиндров агрегат, може много повече от това. Благодарение на TwinPower Turbo Technology 435i Coupe реагира мигновенно и постига максималния си въртящ момент от 400 Нм при едва 1200 об/мин, поддържайки го чак до 5000 об/мин. Това е възможно благодарение на малкото турбо, което поема нещата при ниските обороти и след това предава щафетата на по-голямо, което пробягва дистанцията до 5-те хиляди оборота.

 

Направо нещата са ясни. Сгазвам педала, което е последвано от моментална реакция. Двигателят изригва с остър вой и след няколко секунди вече трябва да спирам, защото не съм на немски аутобан.

Осемстепенният автомат работи безупречно. Казвал съм го няколко пъти, но ще го повторя още виднъж: тази трансмисия е едно от най-долрпите неща, появявали се в индустрията през последните години. В нормалния си режим превключва предавките почти неусетно (но в точния момент), в спортен режим държи оборотите на двигателя над 3000 об/мин и така автомобилът е готов за междинно ускорение във всеки един момент. Безкрайният низ от завои на „Петрохан“ е мястото, където трябва да си поиграя с приканващите ме да поема нещата в свои ръце (пръсти в този случай) планки на волана. Работният ден и ранният час също са на моя страна, за да видя какво толкова специално има в ниския център на тежестта и 306-те „коня“ върху задните гуми. Купето реагира моментално на всеки сантиметър отклонение на волана, а самото кормилно управление е образцово информативно.

 

Добрият самоконтрол да останеш под лимита на възможностите и този на автомобила е от съществено значение да преживееш незабравими моменти зад волана на този автомобил. Ако обаче изпуснеш самоконтрола си, или пък решиш да се направиш на такъв, какъвто не си, натискайки бутона за изключване на ESP-то, то също може да се стигне до незабравими моменти, които обаче ще се опитваш да заличиш цял живот от съзнанието си. Автомобилът е страхотен и предлага невероятна емоция зад волана, но трябва да се има предвид, че 306-те„коня“ превъртат гумите направо дори на 3- и 4-та предавка.

Единствената претенция към мотора – това е звукът му. Не, не ме разбирайт погрешно. Карам почти през цялото време с изключено аудио, защото гласа на редовия шестак е плътен и дълбок. Но му липсват децибели. Автомобил, който се ускорява до 100 км/ч за 5,1 секунди трябва да прати това по-гръмогласно.

 

Интериорът ми е добре познат. Разлики със Серия 3 Седан не се откриват, но това никой случай не трябва да се приема като минус. За М-пакетът, на който се радвам аз, се плаща допълнително. Седалките са страхотни, предлагат чудесна странична опора, нещо, което е от особено значение за такъв автомобил. Коефициентът на въздушно съпротивление е 0,28, което, в комбинация със споменаните вече отвори зад предните колела, допринасят за силно обезшуменият интериор.

Комфортът по отношение на пътното поведение е учудващ за такъв тип автомобил. Това важи за северния, наскоро асфалтиран склон на „Петрохан“. Откъм София обаче нещата се променят коренно. Асфалтът е доста разбит, което рефлектира като сериозно подрусване.

Силно впечатление ми прави разходът на гориво. При спокойно управление, без гонка и тестване какво е способен автомобилът в завои, борд компютърът отчита 8,2 л/100 км. Когато обаче отпуснеш десния крак нещата не се променят драстично. Затова връщам BMW 435i Coupe на среден разход от 9,2 л/100 км, което е наистина впечатляващо предвид динамичните параметри. И освен това отклонението от заводския параметър от 7,9 л/100 км е пренебрежимо малко, тъй като той не е бил замерван от журналист.

Защото журналистите са придирчиви и с тежки десни крака, под които обаче 435i Coupe се справя чудесно. Отговорът на въпроса, който търсех, е положителен. Но има още нещо освен страхотната визия и пътно поведение. Този конкретен модел харчи малко, а е и по-евтин от основния си конкурент. Базовите цени (както ще видите от таблицата долу) са с 20 000 лв. в полза (надолу) на BMW. При това Audi A5 3,0 TFSI Quattro е с 31 к.с. по-маломощен, докато S5 с неговите 333 започва от 119 000 лв.

Технически характеристики: BMW 435i Coupe

Размери

Дължина, мм: 4638

Широчина, мм: 1825

Височина, мм: 1377

Колесна база, мм: 2810

Собствено тегло, кг: 1510

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 5800-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1200-5000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,1

Среден разход, л/100 км: 7,9

Вредни емисии СО2, г/км: 185

Базова цена, лв. с ДДС: 80 250

КОНКУРЕНТЪТ

Audi A5 3,0 TFSI

Размери

Дължина, мм: 4626

Широчина, мм: 1854

Височина, мм: 1372

Колесна база, мм: 2751

Собствено тегло, кг: 1725

Двигател

Тип: V-образен, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 275 при 4780-6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 2150-4780

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,8

Среден разход, л/100 км: 8,1

Вредни емисии СО2, г/км: 190

Базова цена, лв с ДДС: 100 346

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес