Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW M235i Coupe: Прераждане (тест-драйв)

01 април 2014, 20:46 часа • 78184 прочитания

Имаше времена, когато автомобилите бяха малки и леки, а сега... Кросоъвърът Х3 по размери е сравним с първото поколение на Х5, настоящата „тройка“ стана по-голяма от първата „петица“ от 70-те години. Но в този процес има и изключения, такива, които отново ще върнат широките усмивки на лицата на заклетите BMW фенове: тези, които с носталгия говорят за култовата Е36. Сега всички те имат причина да тичат към дилърствата на BMW, защото на пазара вече е двувратата Серия 2, която е призвана да брани слогана „Радостта от шофирането“ с всички възможни средства. Аз заложих на хардкор версията M235i, бурната връзка с която няма да забравя никога.

 

Купето на Серия 3 BMW избра да обозначи като Серия 4. Същият подход имаме и тук. Вече няма да има Серия 1 Купе, макар от него да са реализирани над 150 000 бройки. Сега купето на „единичката“ също е изведено като отделен модел, около който обаче витае специална аура. По габарити Серия 2 е идентична с 3-ката от 90-те години. Новобранецът е само с милиметър по-къс от легендарната Е36, но е малко по-широк и по-висок. По отношение на междуосието Е36 разчина на сантиметър повече. Е, няма как да се сравняват по тегло, защото 328i от 1990 г. тежеше 1395 кг, докато базовата 220i сега тежи 1425 кг. А моят тестови автомобил – още повече: 1530 кг. За сметка на това, той е почти идентичен по мощност с култовата BMW M3 E63, но във версията й Evolution с 3,2-литров „шестак“, генериращ 321 к.с. Да, моят автомобил не е истинска М-ка, тъй като е дело на M Performance, но това не променя факта, че очаквам в края на годината да бъде провъзгласен от куп реномирани списания за най-забавен автомобил на годината. TopGear веднъж го направи с 1М през 2011, ще остана учуден, ако не повторят констатацията си.

 

В новия модел се открива още една роднинска връзка, която die hard феновете няма как да пропуснат. Първите „тройки“ бяха идеологически наследници на BMW 2002, а ето че сега баварците отново възраждат машината с цифрата „2“ в името си.

Макар че новото купе е по-голямо от на Серия 1 Купе, тук ще говоря за есенцията на всичко онова, върху което се гради имиджът на BMW: компактен модел, задно задвижване, прекрасна инженерна работа, редови шестак. Редови шестак ли казах?

Въпросният е любимият ми двигател в баварската гама. Преди около месец му се радвах за последно в 435i, но тук разликата се крие в това, че по електронен път от него са изцедени допълнителни 20 к.с. Така редовият „шестак“ с технология M Performance TwinPower Turbo (Twin-Scroll турбокомпресор, директно впръскване High Precision Injection, променливо управление на клапаните VALVETRONIC, двоен VANOS) генерира 326 к.с. при 5800–6000 об/мин, а максималният му въртящ момент от 450 Нм е на разположение от 1300 чак до 4500 об/мин. Тестовият ми автомобил е оборудван с опционната 8-степенна автоматична трансмисия (стандартната е 6-степенна механична кутия), благодарение на която M235i се изстрелва до 100 км/ч за 4,8 секунди.

 

Заводският показател за среден разход на гориво на този уникален агрегат е 7,6 л/100 км. Вероятно при идеални условия може да бъде постигнат, но в реални – едва ли. Дори бих казал, че е невъзможно. Особено, ако някой с Mitsubishi Lancer Evo X реши, че е прекалено бърз. Е, той беше бърз... но не достатъчно. Такива маневри оправдават цената на кефа, която в най-ниската си стойност беше 12,1 л/100 км.

ВИЖТЕ BMW M235i В ЕКШЪН СЦЕНИТЕ ОТ УКРОТЯВАНЕТО НА ОПЪРНИЧАВАТА

Това е един от автомобилите, в които предпочитах да се слушам жиците по Z-Rock. Предпочитам воя на „шестака“ през двете цеви отзад. Особено взривоопасен става, когато сгазиш брутално педала на газта. Трансмисията е настроена за този агрегат, като по-дълго от обикновено задържа на по-високи обороти. Смъкването на няколко предавки надолу е мигновенно, съпроводено с мощен рев. Двигателят изригва с остър вой и след няколко секунди трябва да тествам сините спирачни апарати, защото не съм на немски аутобан. За нещастие. Но в духа на чистото удоволствие, което е основното при този автомобил, много бих искал да го видя и усетя с 6-степенна ръчка, па макар и с 0,2 секунди по-бавна.

 

Това нова купе стои като изключително стабилно за пътя. Да, ок, задните гуми превъртат направо и при 120 км/ч, но аз говоря за поведението му в завои, когато контролът става чрез задкормилното устройство, супер директната кормилна колона и отличното шаси, което инженерите са направили да е ефикасно, а не ефектно. Второ се получава, след като изключите ESP-то, но това може да си позволите в няколко завоя (като мен), защото иначе има опасност ефектното да се превърна в катастрофално ефектно.

M235i е изключително директен, а водачът отново е в центъра на действието. Колата е създадена за шофиране и удоволствие от шофирането. Уникален двигател с отличен респонс и мощност в излишък. Начинът, по който влиза тази кола в завоите, как сменя посоката, управлението й в екшън ситуации и най-вече удоволствието, което носи, не може да бъде усетено в голям и тежък автомобил.

Но имайте едно на ум. Ако в една нормална 3-ка грешките могат да бъдат компенсирани от електронтите системи, тук това не винаги е така. Все пак това е автомобил, чийто задни гуми търсят сцепление дори и след 100 км/ч, а надписът ESP не спира да свети на таблото, ако десния ти крак е по-тежък.

 

Макар да съм свикнал с визията на BMW, не мога да откъсна очи от това M235i. То е... красиво. Бих могъл да започна да описвам изключителния му профил или агресивната предница с масивните въздухоотвори в бронята. Но просто е излишно, защото визията на тази 2-ка говори, не, крещи сама за себе си. В интериора се чувствам като у дома си. Всичко е на мястото си, знам разположението на уредите наизуст, но усещането е по-различно. По-спортно. Това сякаш е автомобил, който ти пасва като кожена ръкавица за шофиране (взаимствано от добър приятел). Седалките можеше да са по-дълбоки ала „корито“, за да е още по-силна връзката с автомобила, която тук осезаемо усещам. Още по-гъделичкащо сетивата щеше да е и наличието на светодиоден оборотомер (опция), вграден във волана, но и без него цената на тестовия ми автомобил е също толкова наточена, колкото са и динамичните му параметри.

 

BMW M235i Coupe е автомобил, който има всички белези да се превърне в икона сред най-запалените фенове на баварската марка. Притежава леко и кораво шаси, балансиран и мощен мотор, спортно окачване, което работи като такова, а не просто да придава спортна езда и в същото време да поддържа над два тона в завой с помощта на безброй електронни системи.

Освен това, погледнат в хрофил, M235i е изключително привлекателна гледка. Вече съм убеден, че отново съм влюбен, че имам нова муза. Това е автомобилът, който връща радостта от шофирането в най-чистата му форма.

 

Технически характеристики: BMW M235i Купе

Размери

Дължина, мм: 4454

Широчина, мм: 1774

Височина, мм: 1408

Колесна база, мм: 2690

Маса, кг: 1530

Двигател

Вид: редови, 6-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 326 при 5800-6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 1300-4500

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,8

Среден разход, л/100 км: 7,6

Вредни емисии СО2, г/км: 176

Базова цена, лв. с ДДС: 88 400

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 117 018

КОНКУРЕНТ

Mercedes-Benz CLA45 AMG

Размери

Дължина, мм: 4691

Широчина, мм: 1777

Височина, мм: 1416

Колесна база, мм: 2699

Маса, кг: 2075

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1991

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 360 при 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 450 при 2250-5000

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 4,6

Среден разход, л/100 км: 7,1

Вредни емисии СО2, г/км: 165

Базова цена, лв. с ДДС: n/a

Автор: Пламен Георгиев

Фотография и видео: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес