Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без Tesla, но с Ford в Топ 100 на най-влиятелните компании

06 април 2022, 17:32 часа • 3640 прочитания

Американското списание Time представи годишен списък от 100 компании, които имат „най-забележимо въздействие върху оформянето на бъдещето“. В него попадат само три автомобилни производителя - американският Ford, китайският BYD и разработчикът на електрически автомобили Rivian.

Списъкът се прави за втори пореден път, като в сравнение с миналата година от него отпаднаха Tesla, Volkswagen и General Motors. Само BYD запазва мястото си, докато Ford и Rivian не намериха място в Топ 100 за 2021 година.

Всеки от трите автомобилни производител е постигнал нещо важно. Ford, например, е възхваляван за електрификацията на гамата си и за инвестициите в зелена мобилност, а също така и за захранваната от батерии версия на пикапа F-150 Lightning, която покачи стойността на компанията до над 100 милиарда долара през януари.

Rivian все още не може да започне масово производство на пикапа си R1T, като е доставил едва 1000 бройки от него, но пък е събрал над 83 000 поръчки. Компанията спечели място в списъка заради разработването на електрически автомобили, които интересуваха дори Amazon и Джеф Безос. Фирмата, основана през 2009 г. като малка стартираща компания, се надява да увеличи производствения си капацитет до 25 000 електрически превозни средства годишно.

Списъкът включва и китайския BYD, който е част от индустриалния конгломерат BYD Co. и наскоро обяви прекратяване на производството на автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене. В гамата ще останат само електрически превозни средства и хибридни модели, като BYD се определя като „първата автомобилна марка, която предприема тази радикална стъпка“.

Що се отнася до Tesla, компанията не е пуснала нито едно серийно копие на електрическия пикап Cybertruck, представен през 2019 г. и явно именно този факт вероятно е повлиял на решението тя да не попадне списъка. В същото време, през 2021 г., Time обяви главния изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск за „Личност на годината“.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес