Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомобилните катастрофи костват на САЩ $871 млрд. годишно!

02 юни 2014, 12:17 часа • 28641 прочитания

Това гръмко твърдение идва от последния доклад на National Highway Traffic Safety Administration. То изчислява икономическите загуби и социалната вреда от автомобилните инциденти през 2010 г. Казано просто, грешките на пътя, довели до катастрофи, костват на Щатите $897 млрд. годишно.

Според агенцията, споменатите цифри са съставени от разнообразни вреди, свързани с автомобилните инциденти, включително разходи за ремонт, болнични сметки, правни разходи, загуби от производителност в следствие на наранявания, и др.

NHTSA заявява, че „в това число влизат $277 млрд. икономически загуби – близо $900 за всеки човек, живеещ в САЩ, на база данните за календарната 2010 г. – и $594 млрд. щети от загуба на животи, болка и намалено качество на живот в следствие на травми."

Най-големият проблем, свързан с горепосочените цифри, аналитиците поставят превишаването на скоростта, на която се падат 21% от финансовите загуби. Близо след нея се нарежда шофирането под влияние на алкохол или упойващи вещества. Разсеяните водачи (включително тези, изпращащи SMS-и) трябва да се винят за 17% от общите $871 млрд. икономически загуби.

Озаглавено The Economic and Societal Impact of Motor Vehicle Crashes 2010, изследването на NHTSA разкрива, че през 2010 г. по пътищата на Северна Америка са загинали 32 999 човека, докато 3,9 млн. други (шофьори, пътници, пешеходци) са пострадали при инциденти на пътя.

Въпреки това, данните показват, че броят на нараняванията, свързани с катастрофи намалява, най-вече заради факта, че водачите разпознават въжността на поставянето на предпазен колан: "Предпазните колани са предотвратили 12 500 смъртни случая, 308 000 тежки травми и $69 млрд. разходи, свързани с травми".

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес