Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомобилната индустрия понесе нов жесток удар

22 март 2021, 16:51 часа • 4081 прочитания

Настоящата година не може да бъде определена като успешна за доставчиците и за автомобилните производители. И едните, и другите се оказаха заложници на ситуация, която става логично продължение на избухналата епидемия от COVID-19 и последвалата я криза. А сега положението е на път да се влоши още повече.

Заради пандемията доставчиците на резервни части и оборудване намалиха темповете на производство и започнаха да произвеждат много по-малко микрочипове. В същото време големите автомобилни компании останаха без запаси от същите тези микрочипове, както и от полупроводници, и това ги принуди също да започнат да намаляват обемите на производство. Това обаче става в момент, в който пазарът се възстановява и търсене на нови автомобили постепенно се връща на старите нива.

Неприятната ситуация се усложни допълнително от още един инцидент - силен пожар в завода Renesas Electronics в Япония, който е един от най-големите производители на полупроводници и микрочипове в света (на него се падат около 30% от общото производство). Заради пожара предприятието в момента е затворена и не е ясно кога ще заработи.

От компанията-производител вече обявиха, че недостигът на компоненти ще продължи да се увеличава в близките седмици. А това ще постави под сериозна въпросителна производството на автомобилите на много от водещите автомобилни компании по света.

Според информациите, причина за пожара е рязка промяна в напрежението в електрическата мрежа. Напълно да изгорели около 600 квадратни метра от завода, което е едва 5%, но проблемът е, че именно в засегнатия сектор се произвеждат микрочиповете. Очаква се възстановяването на щетите да отнеме поне един месец.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес