Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Американци представиха кандидат за най-бърз автомобил в света

29 август 2018, 08:15 часа • 4980 прочитания

Американскаата компания SSC North America (позната също като Shelby SuperCars) представи на конкурса за дизайн в Пебъл Бийл суперколата Tuatara. Това е серийният вариант на едноименния концептуален модел от 2010 г. Неговата главна особеност е свръхмощният двигател – V8 с две турбини, който ще развива мощност от около 1750 к.с.

Хиперколата е наречена на специален гущер – хатерия, който живее в Нова Зеландия. Дамата „туатара” се използва от местните аборигени, които така наричат гребена на гърба на това животно. Подобно определение подхожда на суперкола, която има две малки задни крила, както и двойка допълнителни аеродинамични елементи, напомнящи плавници.

Шасито и каросерията са напълно оригинални, като в основата им е карбанов каркас. От същия материал са направени и външните панели на автомобила, благодарение на което теглото му е само 1247 кг.

Двигателят е дело на външна фирма – ателието Nelson Racing Engines от Лос Анджелис. Той е с обем 5,9 литра, като разполага с две турбини. Охлаждането става с помощта на два интеркулера с течност. При използване на стандартен бензин мощността е 1350 кг., но при зареждане с бензиново-етанолова смес Е85 превишава 1750 кг.

Трансмисията е 6-степенна роботизирана, производство на италианската компания Cima. Това е секвенциална скоростна кутия с един съединител на фирмата Automac. Аналогични системи се използват от суперколите Pagani Zonda, Koenigsegg, Gumpert Apollo.

Дизайнът на хиперколата е дело на американецът Джейсън Кастрион, който по-рано е работил за ателието Pininfarina. Той е участвал в разработката на автомобила като Ferrari 599 GTB Fiorano и Maserati GranTurismo. А под негово ръководство са създадени моделите Ferrari P4/5 by Pininfarina и Ferrari 612 Kappa.

Благодарение на двигателя си, SSC Tuatara трябва да стане един от най-мощните автомобили в света. За сравнение, новото Bugatti Divo развива 1500 к.с., с толкова разполага и хибридният агрегат на Koenigsegg Regera. Новият Venom F5 на Hennessey разчита на 1600 к.с.

Според изчисленията на инженерите на SSC, хиперкоата ще може да развие максимална скорост от 483 км/ч. Ако това стане факт, Tuatara ще се превърне и в най-бързият сериен автомобил на планетата, като ще подобри постижението на Koenigsegg Agera RS – 441 км/ч.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес