Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Alpine ще се завърне със 7 модела

28 юли 2016, 16:28 часа • 2630 прочитания

Спортната марка Alpine, която принадлежи на компанията Renault, смята да се завърне на пазара поне със 7 нови модела. Това съобщи пред Autocar управляващият директор на фирмата Михаел ван дер Санде. Първият от автомобилите - спортно купе със задно предаване, вече бе представен като концептуален модел, и ще се появи в серийната си версия в началото на следващата година.

"В момента работим върху общо 7 проекта, които смятаме да осъществим. Първият от тях е спортна кола със задно предаване, чиято премиера е най-близо. Не мислим обаче да се ограничаваме само с нея, а да предложим цяла гама модели", коментира Ван дер Санде, като разкри какви ще бъдат два от бъдещите автомобили. Единият ще представлява версия S (по-мощна) на купето, а вторият - изграден на същата база кабриолет.

Производството на Alpine бе прекратено още през 1995 г., но през последните няколко години Renault усилено работи върху възраждането на марката. Французите вече показаха два концептуални модела Alpine Celebration и Alpine Vision (на снимката). Първият повече прилича на рали-автомобил, а вторият на гражданска машина. Твърди се, че в Alpinе освен купе и кабриолет разработват също така седан и кросовър, но това не е официално потвърдено.

Няма яснота и на какъв двигател ще разчита първия сериен модел. Най-вероятно това ще е 1,8-литров турбомотор с 4 цилиндъра, направен на основата на 1,6-литровия агрегат на Renault Clio R.S. В зависимост от настройките мощността му ще варира между 250 и 300 к.с. Основните качества, които трябва да притежава автомобилът не са бързина и мощност, а компактни размери, ниско тегло, маневреност и добра динамика при разумни скорости.

На първо време машините на Alpine ще се продават в 60-80 дилърски центъра в Европа, а на по-късен етап се предвижда и стъпване на пазарите в САЩ, Китай и други държави извън Стария континент. Основният конкурент на французите ще бъде Porsche 718 Cayman.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес