Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на КЕВР не издържа: Парното беше евтино, защото го плащаха от провинцията

06 април 2017, 10:00 часа • 2972 прочитания

Най-вероятно цената на природния газ ще бъде намалена още преди началото на следващия отоплителен период в България. Това прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов, който обоснова преценката си на база движението на международните пазари. Той не даде твърда гаранция за такова поевтиняване, защото все пак нещата зависят от движението на цените на суровини извън България.

Ако слушахме Корнелия Нинова и Мая Манолова, парното и топлата вода щяха да поскъпнат още през студените месеци през тази зима, заяви председателят на КЕВР в коментар относно поскъпването с между 18 и 38% на топлоенергията на практика от следващата седмица.

Иванов обясни пред Нова телевизия и защо смята така – защото преди две години, когато цената на парното била същата, но цената на природния газ била с над 80% по-висока, нарочно и по политическа поръчка цената на топлоенергията била държана ниска. Как е ставало това – можете да прочетете в Expert.bg. Председателят на КЕВР подчерта, че точно заради тази политическа поръчка, за да няма социално напрежеие, над две години хората от по-малките населени места на практика са плащали за ниската цена на парното в големите градове, особено в София. Точно затова Иван Иванов определи като „пишман” експертите, с които Манолова работела за енергетиката.

Припомняме, че според омбудсмана през последните две години поевтиняването на природния газ е 87%. Нека приемем, че разходите за формиране на топлоенергия, които се падат на газа, са 52-57%, каза тя. Поевтиняването значи трябва да е 49%, но парното и топлата вода поевтиняха с 21-22% за тези две години. Обяснението на КЕВР беше, че останалата част трябва да е буфер, когато цената на природния газ тръгне нагоре, но Комисията сега забрави за това, счете Мая Манолова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес