Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва ремонт на старинни къщи в центъра на Бургас

03 май 2019, 11:39 часа • 8654 прочитания

На път е да бъде спряна разрухата на старите сгради в централната част на Бургас. Къщите, които имат архитектурна стойност или са паметници на културата, пропадат и се рушат от години пред погледите на управляващи и граждани. Най-сетне община Бургас е успяла да се договори със собствениците им и започва поетапен ремонт. Изготвени са проекти от архитекти, за да бъдат възстановени в автентичния им вид.

Работата ще започне от първите няколко сгради, които са лицето на града и се намират в пешеходната част на булевард "Княз Алеко Богориди". Още през месец май тази година започва ремонтът на емблематичната постройка на булевард "Княз Алеко Богориди"10. За лошото състояние на тази постройка Actualno.com алармира и отправи въпроси за нейното възстановяване към Дирекция „Строителство“ на община Бургас. Тогава научихме и част от историята на сградата, която през времето е била казино, куклен театър, обитавани са и помещенията на втория етаж. Наемателите от първия етаж на сградата разказаха, че собственици са няколко души и всички живеят в Израел. Там изпращат наема за помещенията, в които се намират магазините им.

Новото в ситуацията сега е, че собствениците на сградите са съдействали на общината в проектирането и са запознати с детайлите по възстановяването на сградите. Дадена им е възможност сами да извършат строителните работи по фасадния ремонт или той да бъде дело на "Общински имоти", а те да възстановят средствата, които са вложени.

Собствениците са избрали варианта да върнат парите на общината за ремонта, а той да бъде извършен от нейни фирми и специалисти.

За да се върне предишният блясък на сградите трябва да се извърши ремонт, който включва подмяна на покриви, мазилки, обшивки, облицовки, възстановяване на цвета и други дейности. Всички те ще бъдат в унисон с оригиналните архитектурни характеристики на сградите.

Община Бургас подготвя проектирането на следващите пет сгради, които се намират на булевард "Княз Алеко Богориди" и улица "Александровска", както и на други места в стария град. Целта е да се приложи подход, чрез който да се използва финансиране от различни източници и да се ремонтират сградите. Някои от тях са паметници на културата, а други имат архитектурна стойност. Всички те обаче, са част от стария Бургас и допринасят за уникалния вид на града.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес