Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна поставянето на подземни контейнери за смет в Бургас (СНИМКИ)

06 март 2019, 11:56 часа • 8988 прочитания

В Бургас продължава изграждането на нови места, където ще бъдат монтирани подземни кофи за смет. Новите площадки са пет на брой и са разположени в широкия център на града.

Процесът е започнал през 2017 година и досега са изградени 28 площадки с подземни съдове, които са на различни места в града. Процесът се финансира от Община Бургас.

Actualno.com потърси за подробности Павлин Михов, директор на дирекция “Околна среда” към общината. „Изграждането на новите площадки продължава. Те са част от системата за разделно събиране на отпадъци на територията на града. Предимствата на подземните съдове са свързани с това, че гнилостните процеси настъпват по-бавно, няма разпространение на миризми, няма достъп на насекоми и хора“.

Предстои подмяна и на досегашните кофи за боклук, които ще бъдат в близост до подземните. Има спечелена нова поръчка за сметосъбиране и сметоизвозване на територията на Бургас. Новата фирма ще предложи по-модерни съдове за отпадъци.

Павлин Михов споделя още едно важно предимство на подземните съдове за смет: „Те са няколко пъти по-големи като обем от старите контейнери. Една точка с четири подземни контейнери събира 12 кубика отпадъци, докато от старите кофи са нужни 12 бройки, за да се събере такова количество смет.“

Машините, които ще изпразват подземните контейнери, са съобразени с тяхната форма и специфичност. Две от подземните кофи за смет ще бъдат за смесени отпадъци , а другите две за хартия и пластмаса.

На въпрос, който интересува много бургазлии - кога в града ще се премине на разделно събиране на отпадъците, което да започва от домовете на хората, Павлин Михов отговори така:

“Извършването на разделно събиране от домовете е приложимо само там, където хората живеят в еднофамилни сгради. На местата, където застрояването е с жилищни блокове този метод е непроложим и там се прибягва до съдове за общо ползване“.

Очаква се до края на март новите контейнери да бъдат поставени.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес