Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха мъж в Бургас за притежание на над два килограма кокаин

19 февруари 2020, 17:54 часа • 1183 прочитания

Окръжна прокуратура – Бургас поиска мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ахмед А. 38 годишният мъж е обвинен в държане с цел разпространение над два килограма кокаин. Неговата стойност е 321 276 лева.

На пресконференция бяха разкрити подробности от разследването. Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, Христина Дамянова – прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Радослав Сотиров – директор на ОД на МВР – Бургас разказаха за деянието и разкриването на престъплението.

„В понеделник, при претърсване на дома му, са открити над 2 килограма кокаин. Един грам на улицата се продава за 150 лева, така че общата стойност на задържания високорисков наркотик е над 300 000 лева“, коментира директорът на ОД на МВР – Бургас старши комисар Радослав Сотиров. Той допълни, че от началото на годината са разкрити 79 случая на притежание на наркотици. В това число са разкрити две лаборатории за метамфетамин и една ферма за марихуана.

Предвиденото в закона наказание за престъпление е от 3 до 12 години „лишаване от свобода“ и „глоба“ в размер от 10 000 до 50 000 лева.

Прокурор Чинев обясни, че се работи по различни версии за разкриване на престъплението. На този етап нито можело да се отрече, нито да се потвърди категорично, дали откритите над два килограма кокаин са част от банановата пратка от 17.08.2019 година. Тогава в склад за банани бяха открити 76 килограма кокаин. Прокурор Чинев уточни, че обвиняемото лице е работило в складовата база в периода, когато е открит кокаинът, но не разкри други подробности, заради продължаващото разследване.

Магистрати и полицаи са на мнение, че борбата с държането, придобиването и разпространението на наркотици е приоритет на прокуратурата и полицията в Бургас. Според тях до установяването и задържането на обвиняемото лице се е стигнало благодарение на доброто взаимодействие между Окръжна прокуратура – Бургас и ОД на МВР в града.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес