Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вълчитрънското златно съкровище идва в Бургас

08 май 2019, 11:08 часа • 10257 прочитания

Най-голямото златно съкровище, част от което са уникални златни предмети от времето на траките, ще бъде експонирано в Археологическия музей. Откриването на изложбата е на 18 май и ще остане в града през целия летен сезон. По този начин гостите и туристите също ще могат да се докоснат до уникалните древни произведения. Експонатите са притежание на историческия музей в Плевен.

Вълчитрънското златно съкровище е най-голямото отрито в България. Състои се от девет съда, а чистотата на златото от което са изработени е 88% . Само един от експонатите е с тегло 4.5 килограма.

Според изследователи, предметите са от края на бронзовата епоха и обхващат периода 1600-1200 години преди Христа. Той е наречен "Микенска Тракия" и се споменава в литературния шедьовър "Илиада" на Омир.

Най-вероятно златните съдове са били използвани в култови действия на тракийски жреци. Ценната находка е намерена през 1924 година близо до село Вълчитрън, Плевенски регион.

Изложбата е под наслов „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и е част от проявите по повод Нощта на музеите, която се провежда за 15 път.

 

 

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес