Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

09 април 2024, 17:33 часа • 1290 прочитания

В Дом на музиката ще бъде превърната къщата на композитора Георги Шагунов в Бургас. На 10 ноември миналата година се навършиха 75 години от кончината на Шагунов - капелмайстор на 24-ти пехотен черноморски полк, автор на Химна на независимостта и на още около 1500 музикални произведения за прослава на Бургас и Родината.

От жилищна функцията на сградата, намираща се на ул. „Филип Кутев“ №2А, ще се промени в обществена. Ще се направи реконструкция и ново разпределение на помещенията. Фасадата й ще се възстанови.

Обществена поръчка за реставрация и адаптация на къщата е обявила община Бургас, като сумата, предвидена за целта, е 715 000 лв. без ДДС. Още от Бургас: Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Според проверката на експерти най-големият проблем за нейното оцеляване и структурната й цялост е покривът. Той е компрометиран с множество дупки, от които тече вода вътре. Влагата е довела до прогниване и пропадане на подове. Още: Над 1000 изпълнители ще се явят на националния фолклорен конкурс "С песните на Златка Ставрева" в Бургас

Собственик на сградата е община Бургас, прехвърлена й от държавата през 2016 г. Двата обекта, залепени до нея, пък са частна собственост.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес