Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристите без достъп до уникални скали от крайбрежието на Созопол (СНИМКИ)

01 август 2017, 11:26 часа • 25146 прочитания

До уникални скални масиви от крайбрежието на Созопол няма достъп. За това сигнализира журналистът Татяна Кристи, споделяйки на своята Facebook страница текст на Димитър Божанчев.

"В този район най-нагледно се вижда как местните каймакани и техните кехаи слугуват на мутренски интереси и, че интересите на гражданите са на последно място в управлението на този регион! Вместно да се направи обществен достъп до тези уникални скални масиви, които са общесвено природно богатсво - на нас и нашите деца, местната управа умишлено саботира достъпа до това вълшебно и уникално място! Тези места биха украсили нашите рекламни туристически брошури, но до тях НЯМА ДОСТЪП", пише в гневния си пост Божанчев.

Той призовава за сериозен обществен натиск, "за да бъдат блокирани различните местни дерибеи и техния произвол".

Публикуваме текста на цялото мнение по въпроса:

"Малко по-старите любители на Созопол помнят привлекателните скални образувания на полуострова на юг от града, които имаха култов статут сред поколения българи и чужденци от периода на къмпингите. Тези места бяха широко достъпни по панорамния път към Каваците… ивицата покрай шосето, която започваше след края на плажа Харманите, минаваше покрай Райското Заливче (Корнята), последвана от атрактивния скален район познат като Буджака, кулминиращ в издадения на Изток нос Колокита (Тиквен Нос), последвани от завиващата на юг сурова отвесна скална зона (позната като “Фиордите”), стигаща до нос. Св. Стефан (познат като “Германката”), след това брегът завиваше пак на Юго-Запад към талян Чайка (филма “Оркестър без име”), та чак до Каваците...


Сега достъпът до много от тези природни красоти е почти напълно отрязан откъм сушата. Остава една голяма прекрасна брегова ивица от Буджака до нос Колокита, която е практически недостъпна. Това е точно до комплекс "Созополис" (бел. ред. - собственост на Стефан Шарлопов). Аз съм прекарал значителен период от ваканционноти ми детство точно на Тиквен Нос и достъпът до тези скали е много важен за мен. Последният път, когато отново бях на това място, беше през 2005-та, когато току що бяха започнали да заграждат района заради строежите. Тогава, въпреки че прескачахме огради и ни лаяха кучета, а дори и детего го нахапаха оси, все пак се добрахме до любимото ми място.

Днес исках да споделя семейната традиция и да покажа нос Колокита на моя малък син. Обадих се на комплекс "Созополис", за да попитам по какъв начин мога да получа достъп до бреговата ивица над която техния комплекс е изграден. Този път получих доста по-кооперативен отговор от предишния път, когато ги молих за достъп и госпожата, с която говорих, се съгласи да ме съпроводят през комплекса до точката на бреговата ивица, която е държавна и се счита за неприкосновена от гледна точка на достъп… Преди 3-4 години доста арогантно ми отказаха какъвто и да е достъп, въпреки че им предложих да си платя за транзита през тяхната собственост. Сега, обаче, разбрах, че това малко по-благо отношение вероятно се дължи на скорошния доста шумен скандал с комплекса "Созополис" относно разбутването на скални образувания с цел (според обвинението) да направят частен плаж. И така - качиха ни на техен голф карт и момчето ме разведе. Не бяха очаровани от нашето присъствие, но ни толерираха. Като стигнахме на мястото, откъдето се спускахме едно време към скалите, видях, че всички пътечки са напълно изчезнали и мястото е обрасло с тръни в/у стръмния склон над отвесните скали. Решихме, че вече е невъзможно да се стигне до тях без да се разчистят стръмните пътеки.

От комплекс "Созополис" ми обясниха, че има общински път до скалните местности, който обаче е все още в статут “проект." По всичко личи, че този проект ще е вечен, защото явно някои частни владетели не искат да бъдат смущавани! На Google Maps се вижда съвсем ясно от къде ще минава този път. Поисках да ми го покажат и наистина той свършваше с една невзрачна порта, която все пак излизаше на алея, за която не е ясно дали приналежи на комплекса "Созополис" или е общинска собственост и тук момчето, което ме разведе обясни, че не може да коментира. Алеята е облагородена, все едно, че е част от комплекса.

В този район най-нагледно се вижда как местните каймакани и техните кехаи слугуват на мутренски интереси и, че интересите на гражданите са на последно място в управлението на този регион! Вместно да се направи обществен достъп до тези уникални скални масиви, които са общесвено природно богатсво - на нас и нашите деца, местната управа умишлено саботира достъпа до това вълшебно и уникално място! Тези места биха украсили нашите рекламни туристически брошури, но до тях НЯМА ДОСТЪП г-жа Ангелкова!

Трябва да се действа много круто чрез обществен натиск, за да бъдат блокирани различните местни дерибеи и техния произвол… ще се присъединя и помагам на всяка организация, която работи по този въпрос. А натискът за изгражане на обществения път трябва да не спира".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес