Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалните не могат да спрат детската просия в Бургас

05 август 2016, 07:20 часа • 2357 прочитания

Въпреки труда и усилията, които полагаме, просията не спира. Това каза Таня Колева, директор на Дневен център за работа с деца на улицата- Бургас. Тя посочи, че традиционно през летия сезон просещите деца по бургаските улици се увеличават значително, като най-много са в центъра на града, по главната улица.

„Ние функционираме 11 години и мога да кажа, че винаги основната група деца , с които работим, са извършвали просия. Преди години просещите деца бяха много повече, но въпреки нашите усилия и съвместната ни работа с полицията и с отдел „Закрила на детето“, за съжаление просията не спира.

Спират да просят дадени деца, но пък се появяват нови или пък тези, с които ние сме започнали вече порастват, стават пълнолетни, създават свои деца и съответно ние започваме да работим с техните братя или сестри. Нашият труд и всичките усилия, които полагаме не дават краен резултат“, допълни Колева в интеврю за агенция "Фокус".

По думите ѝ, детската просия е сериозен проблем и спрямо НК се счита за престъпление. Тя посочи, че на тази част от обществото може да се помогне не са пари, а като им се закупи храна или се дарят дрехи, въпреки че повечето от тях предпочитат парична помощ.

„Много често те отказват, когато им се даде нещо за ядене. Знам, че много ги съжаляват и искат да направят някакво благородно дело, с което да помогнат на тези просещи хора, но това не е начинът.

Приканвам обществеността да не дава пари, а ако просещата майка и детето са много досадни, да се обаждат на телефон 112 и да подават сигнал за мястото, на което се намират.

Полицията трябва поне три пъти в годината да залови детето, че извършва просия, за да може срещу родителя да се заведе дело,с което той да бъде наказан по НК за това, че използва детето си за финансови приходи. Просията се приема като експлоатация на детски труд“, каза още Таня Колева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес