Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверка на РИОСВ за забавление с джипове в река Велека: Вече ги няма

23 август 2020, 20:10 часа • 4052 прочитания

Проверката днес, 23 август, не установи присъствие на хора и автомобили в района в мeстността „Тракийския лагер” на територията на Природен парк „Странджа”. Това съобщава РИОСВ-Бургас.

РИОСВ се задейства заради видеоклип и снимки, показващи как джипове минават на висока скорост през река Велека и изгорял автомобил на поляна до реката. РИОСВ обаче успокоява, че всички 5 джипа, видени на клипа, минали "еднократно".

"Преминаването на автомобили на това място не е необичайно, тъй като тук реката се пресича от горски път. Призоваваме туристите да бъдат отговорни към опазването на природата в природния парк, да ползват даденостите по щадящ начин, както и контролните органи в структурата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) - дирекцията на ДПП Странджа, Регионална дирекция по горите (РДГ) и горските стопанства да приложат своите правомощия за контрол", гласи още съобщението.

Припомняме, че тази местност е защитена и РИОСВ го уточни изрично, след като обяви, че ще прави проверка. Местността се намира в границите на природен парк „Странджа“, както и по Закона за биологичното разнообразие, тъй като попада и в две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000, по Директивата за местообитанията и по Директивата за птиците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес