Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение: Подготвено е легализиране на застрояване на Южното Черноморие

29 юни 2017, 15:18 часа • 3146 прочитания

Одобреният от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проект за Общ устройствен план (ОУП) на община Приморско ще позволи застрояване и на последните незастроени все още плажове по Южното Черноморие. За това предупреждава Коалицията от НПО-та "За да остане природа в България", която иска от премиера Бойко Борисов да постанови преразглеждане на проекта.

Според природозащитниците ВЕЕС е приел всички предложения, показани на тази карта, без ОК 1 (нов курорт), ОС 1 (нови вилни селища) на Аркутино, ОС 8 (нови вилни селища) между Стамополу и пътя и бяха намалени "с малко" площите на новите вилни селища ОС 7, ОС 6 и ОС 4.

Новият ОУП не гарантира откъде ще дойдат допълнителни чисти питейни води за новите легла. Като вариант са посочени частният проект за язовир „Индже Войвода“ и проектът за нов язовир „Младеж“ в Природен парк Странджа, но и двата проекта нямат все още оценки.

Защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 "Ропотамо" и "Караагач" (по Директивата за местообитанията) и "Комплекс Ропотамо" (по Директивата за птиците) ще бъдат увредени до степен природата да не може да се възстанови повече и в резултат ще стартира наказателна процедура срещу България, предупреждават още природозащитниците.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес