Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поморие се запозна по-отблизо с Европейския съюз

24 октомври 2017, 10:16 часа • 636 прочитания

Област Бургас е сред първенците по усвоени средства от оперативните програми на Европейския съюз за изминалия програмен период 2007-2013. Това стана ясно по време на специална срещам част от информационната кампания посветена на 10-годишното членство на страната ни в ЕС и бъдещото председателство на България на Съвета на ЕС.

Близо 9,4 млрд. евро са получили общините в областта за подобряване условията на живот в сферата на транспорта, околната среда, регионално развитие, конкурентоспособността, развитие на човешките ресурси, административен капацитет и техническа помощ. В тях влизат само средствата усвоени по оперативни програми, без тези, които областта е получила по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), трансгранично сътрудничество и от националния бюджет.

Възможността да пътуваме свободно в страните-членки на Европейския съюз, участието в програми за мобилност като програма „Еразъм+“, медицинската помощ, която получаваме в чужбина посредством Европейската здравноосигурителна карта, както и по-ниските такси за роуминг са част от другите ползи от членството на страната ни в ЕС, които отчетоха участниците в дискусията.

По време на дискусията беше направено представяне що е то ЕС и с какво се занимават институциите на Съюза.

Община Поморие

По време на срещата бяха представени и реализираните от община Поморие проекти за периода 2007-2013 година. По-мащабните сред тях са свързани с модернизиране на образователната инфраструктура в училища и детски градини, разширение и реконструкция на пречиствателната станция в града, обновяване на културната, туристическа и пътна инфраструктура, както и такива, насочени към повишаване компетентността на служителите в общинска администрация.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес